• Haberler
  • Ekonomi
  • Kuyumculardan altın alanları büyük tehlike bekliyor! Aman dikkat!

Kuyumculardan altın alanları büyük tehlike bekliyor! Aman dikkat!

Kota uygulamasının devreye girmesiyle birlikte, altın ticareti her gün daha da zor hale geliyor bu durum da kuyumcuları olumsuz yönde etkiliyor. Detaylar ise şu şekilde...

Kuyumculardan altın alanları büyük tehlike bekliyor! Aman dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya çapındaki altın fiyatlarının gölgesinde, ülkenin üretici ve ihracatçıları, altını daha uygun maliyetlerle ithal etmek için büyük çaba gösteriyor. Ancak son zamanlarda alınan altına kota ve ek vergi uygulamaları, bu sektörün zor bir döneme girmesine neden oldu.

Kuyumcu sektörü, uluslararası altın fiyatlarına ayak uydurmakta zorlanıyor; üstelik kota ve ek vergi gibi kararların ardından, maliyetlerini dengelemekte giderek daha zorlanıyor. Birçok ülkenin altın üretimi yapılmadığı için dış ticarette de zorluk yaşanıyor; bu da ihracatçıları zor bir duruma sokuyor. Bu bağlamda, sektör temsilcileri çözümü, yurtdışında yeni şirketler açarak buldu.

Ekonomim dergisinden İmam Güneş'in haberine göre, kota uygulamasının yanı sıra AB ve STA dışındaki ülkelerden yapılan altın ithalatına %20 ek vergi ekleniyor.

Kuyumculardan altın alanları büyük tehlike bekliyor! Aman dikkat!

Kuyumcu sektörünün gündeminde ise iki temel konu bulunuyor: Birincisi, küresel altın piyasasındaki fiyatlarla başa çıkmak; ikincisi ise kota uygulamalarının sektöre verdiği zarar. Bu sorunları çözmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yapıldı ve sektör temsilcileri bu görüşmelerden sözlü destek aldı. Ancak henüz bu desteklerin somut bir şekilde uygulamaya yansımadığı görülüyor. Mücevher İhracatçıları Birliği, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile görüşme ayarlayarak bu meseleleri dile getirecek. Sektör, 25 Ağustos Cuma günü gerçekleşecek görüşmenin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyor.

Bakmadan Geçme