Lahana turşusu nasıl yapılır? Ankara Çubuk köylüleri tarifiyle…

Lahana turşusunun en olumsuz yanı çabuk erimesidir. Fakat Ankara Çubuk köylü kadınları lahana turşusunun erimemesi için kendi geliştirdiği yöntemi uyguluyor.

Lahana turşusu nasıl yapılır? Ankara Çubuk köylüleri tarifiyle…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turşu Türkiye’de çok sevilir ve afiyetle tüketilir. Ev hanımların yazın sıcak ve bereketli günlerinde taze hasat edilen domates, salatalık, acur, kereviz, kelek, havuç, lahana ve biberlerden turşu kurar. En çok kurulan turşuların başında ise lahana turşusu gelir. Fakat lahana turşusu erimeye çok meyillidir. Peki Lahana turşusu nasıl yapılır?  

TURŞU KURDUĞUNUZ BİDONA 7-8 TANE KESİNLİKLE ATIN!

pratikella’nın tarifine göre lahana turşusunu kıtır kıtır yapmak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için bidona 7-8 adet nohut eklemek gerekiyor.

Nohut eklenen turşu hem daha uzun ömürlü hem de lezzetli oluyor. Kıtır kıtır lahana turşusu için gereken malzemeler:

  • 1 adet orta boy lahana
  • 8 yemek kaşığı tuz
  • 10-15 adet sarımsak
  • 3 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 su bardağı içme suyu
  • 10 adet tane karabiber (isteğe bağlı)

Püf noktasıyla lahana turşusu tarifi:

Lahananın dış sert kabuğunu ayıklayın. Lahanayı istediğiniz boyutlarda bıçak ile doğrayın.

Geniş bir kaba alıp kaya tuzunu  serperek elinizle ovarak harmanlayın. Yarım saat kadar bekletin.

İstediğiniz boyutlarda kavanozlara ilk olarak 1-2 adet sarımsak ve tane karabiberden atın. Sonra lahanaları sıkıca kavanoza doldurun.

Üzerine sirkeyi ve içme suyunu boşaltın. Üzerine sarımsak ve karabiberi de ekleyip kavanozun kapağını kapatın. Güneş göremeyen bir yerde muhafaza edin.

20-25 gün sonra turşunuz olmuş olacaktır. Afiyet olsun.

NOT: Oldukça lezzetli olan lahana turşusunu gereğinden fazla tüketirseniz yan etki gösterebilir. Vücutta alerji ve kabarmalara yol açabilir. Bu nedenle hangi turşu olursa olsun sağlığınız için gereğinden fazla tüketmemelisiniz.

VİTAMİNİN MEMBAI LAHANA

Lahana, turpgillerden bir sebzedir. Beyaz, kırmızı, mor, lacivert ve Savoy gibi farklı renk ve türleri vardır. Lahana, C vitamini, K vitamini, folat, potasyum, kalsiyum ve lif bakımından zengindir.

Lahananın faydaları şunlardır:

·         Bağışıklık sistemini güçlendirir. Lahana, C vitamini bakımından zengin bir sebzedir. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olan bir antioksidandır.

·         Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Lahana, anti-kanser özelliklere sahip olan antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

·         Kalp sağlığını destekler. Lahana, kan basıncını düşürmeye ve kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olan potasyum bakımından zengindir. Ayrıca, lahanadaki antioksidanlar, kalp hastalığı riskini artırabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

·         Sindirimi iyileştirir. Lahana, lif bakımından zengindir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

·         Ödemden kurtulmaya yardımcı olur. Lahana, diüretik özelliklere sahiptir. Diüretikler, vücuttaki fazla sıvıyı atmaya yardımcı olur.

·         Göz sağlığını destekler. Lahana, A vitamini bakımından zengindir. A vitamini, göz sağlığını korumaya yardımcı olan bir antioksidandır.

·         Cildi korur. Lahana, C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, kolajen üretimini destekler ve cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olur.

Lahana, sağlıklı bir diyete dahil edilebilecek çok yönlü bir sebzedir. Çiğ, pişmiş veya fermente olarak tüketilebilir.

Lahananın faydalarından yararlanmak için, haftada en az iki kez lahana tüketmek önerilir. Lahanayı salatalarda, çorbalarda, yemeklerde veya fermente ürünlerde kullanabilirsiniz.

LAHANA TURŞUNUZ ERİMESİN!

halktv.com.tr sitesindeki tarife göre lahana turşusu en faydalı turşulardandır. Sağlıklı bir kış geçirmek için her kış lahana turşusu yapıp tüketmek gerekiyor. Lahana turşusu yaparken erisin istemeyiz. Kıtır kıtır bir lahana turşusu yapmakta aslında sanıldığı kadar zor değildir.

Lahana turşusunun erimemesi için sirke kullanılmalıdır. Limon tuzunu fazla kullanırsanız lahana turşusu erir. Sirke ve limon tuzu dengesini sağlamalısınız. Aksi takdirde lezzeti hoş olmayabilir.

43 YILLIK TURŞUCUYA KULAK VERİN!

gercekgundem.com’un derlediği bilgiye göre genelde her markette lahana turşusu bulunsa da evde yapılan turşuların tüketilmesi öneriliyor.

43 yıllık turşucu, turşu yaparken herkesin bilmesi gereken tarif sırlarını anlattı. Turşucu İbrahim olarak bilinen İbrahim Ramadan, lezzetli ve sağlıklı turşunun püf noktalarını verdi.

* Malzemeler mutlaka taze olmalıdır.

* Cam kavanoz kullanılmalıdır.

* Turşu yaparken mutlaka sirke kullanılmalıdır.

* Turşu serin bir yerde bekletilmelidir.

* Turşunun ana maddesi mutlaka kaya tuzu olmalıdır. Faydaları saymakla bitmeyen kaya tuzu aynı zamanda turşunun erimesinin de önüne geçer.

ERİYEN TURŞU SERTLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Evet, eriyen turşu sertleştirilebilir. Bunun için birkaç yöntem vardır:

  • Turşuları buzdolabında soğutun. Soğuk hava, turşuların içindeki suyu çekerek sertleşmesine yardımcı olur. Turşuları buzdolabında en az 24 saat bekletin.
  • Turşuları sirkeli suya koyun. Sirkeli su, turşuların içindeki suyu çekerek sertleşmesine yardımcı olur. Turşuları 1:1 oranında sirkeli suyla doldurun ve en az 24 saat bekletin.
  • Turşuları kurutun. Turşuları kağıt havlularla kurulayın ve ardından havadar bir yerde kurumaya bırakın. Turşular tamamen kuruyana kadar bekleyin.

Eriyen turşuları sertleştirmenin en iyi yolu, buzdolabında soğutmak ve sirkeli suya koymaktır. Bu iki yöntem birlikte uygulandığında, turşuların sertleşmesi daha hızlı olacaktır.

Eriyen turşuları sertleştirmenin püf noktaları şunlardır:

  • Turşuları çok fazla soğutmayın. Turşuların içindeki su donarsa, sertleşmeleri zorlaşır.
  • Turşuları sirkeli suya koyarken, sirke miktarını çok fazla artırmayın. Sirke miktarı çok fazla olursa, turşular sertleşirken tadı bozulabilir.
  • Turşuları kuruturken, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Turşular doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa, renkleri bozulabilir.

Kaynaklar: halktv.com.tr – pratikella – gercekgundem.com

Özel Haber

Bakmadan Geçme