LGS'ye sayılı günler kala heyecanlar arttı

Ülke genelinde gerçekleştirilecek olan 4 Haziran 2023 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki sınava günler kala öğrenciler ve velileri heyecan sardı. Peki öğrenciler, normal olan bu duygu durumunu nasıl koruyabilir? Hüma Okulları Rehberlik Koordinatörü Sınav Stratejileri Uzmanı Şemsettin Tüzel açıkladı.

LGS'ye sayılı günler kala heyecanlar arttı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanı Şemsettin Tüzel, öğrenci ve velilerin heyecan ya da tedirginlik duygu durumunu korumanın ilkelerini şu şekilde sıraladı:

LGS'ye sayılı günler kala heyecanlar arttı


-Ailelerin sınavla ilgili olumlu ya da olumsuz çok konuşmaması önemlidir. Sınavla ilgili gereğinden fazla konuşmak, olabileceklerle ilgili olumsuz varsayımları arttıracaktır. 
-Velilerin adaylara "sınavda dikkat etmelisin, sana güveniyorum, kaydırma yapmamalısın vb.“telkinleri olumlu koşullanmadan çok gizil bir gerginliği tetikleyecektir.
-Sınava bir gün kalıncaya kadar deneme çözmeye devam edilmelidir. Ancak denemelerin sonucuna bağlı olumlu ya da olumsuz yorum yapılmamalıdır. Yapılması gereken sınavın provasını yapmaktır. Eksikleri tamamlamak ve teknik uygulamalardaki yanlışları görmek çok daha kıymetlidir.
 -Sınav adayı sınavdan bir gün önce çalışmayı bırakmalıdır. Son gün sınavda neler yapacağını zihninde kurgulamalıdır. Zihinsel bir simülasyon yapmalıdır.
-Sınav anında kalemsiz soru çözülmemelidir. Soruyu anlamadan cevap aranmamalıdır. Hızlı çözmek yerine doğru çözmeye yoğunlaşılmalıdır. Soruyla inatlaşmak, zaman ve enerji kaybettirir. Oysa sizi yoracak soruyu geçseniz, tekrar dönmeye zamanınız olacaktır. 
-Soruyu çözerken kendi fikirlerinizi değil sorunun fikirlerini ve isteklerini dikkate almalısınız. Bir alanla ilgili soru çözerken başka bir alanın sorularını düşünmek odaklanma problemine sebep olur. Fen bilimleri sorusu çözerken matematik sorularını düşünmek ya da matematik soruları için fen bilimleri sorularını hızlı çözmek yanlışların artmasına sebep olabilir. Unutmamak gerekir ki sınav başarısı, zihni, duyguları ve kalemi kontrol etmekle mümkündür. 
 

Bakmadan Geçme