• Haberler
  • Ekonomi
  • Maaşlar bugün hesaplara yatıyor! Mutlaka kontrol edin

Maaşlar bugün hesaplara yatıyor! Mutlaka kontrol edin

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bayram dolayısıyla Temmuz ayına ait yaşlı aylığı ve engelli aylıklarının ödemelerinin erken çekildiğini duyurarak bugün ödemelerin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Maaşlar bugün hesaplara yatıyor! Mutlaka kontrol edin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaşlı ve engelli maaşı ödemelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Göktaş, Kurban Bayramı nedeniyle temmuz ayına ilişkin engelli ve yaşlı maaşı ödemelerini öne çekerek bugün itibarıyla hesaplara yatıracaklarını duyurdu.

Bakanın açıklamasına göre 1,4 milyon vatandaşa ödeme yapılacak. 1,5 milyar lirası yaşlığı aylığı, 1,2 milyar lirası ise engelli aylığı olmak üzere toplam 2,7 milyar lira ödeme yapılacak.

65 Yaş Aylığı Kapsamı

Herhangi bir SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olmayan 65 yaş üstü kişilere verilen yaşlılık maaşı, yılda dört kez ödenir. Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında ödenen maaşların ilk ödemesi Ziraat Bankası aracılığıyla yapılırken sonraki ödemeler PTT tarafından yapılır.

65 Yaş Aylığı Başvuru Şartları

65 yaş aylığı alabilmek için vatandaşların bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar:

- 65 yaş üstü olmak,

- T.C. vatandaşı olmak,

- Sosyal güvencesi olmamak ve bunu valilik ve kaymakamlık aracılığıyla kanıtlamak,

- Nafaka almıyor olmak,

- Sağlık sigortasına sahip olmamak,

- Hane halkı net gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması,

- Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık almıyor olmak.

65 Yaş Aylığı İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

65 yaş aylığı başvurusunda bulunmak için ilgili kişilerin şahsen valilik ya da kaymakamlığa bağlı defterdar veya mal müdürlüklerinden başvuru evraklarını alıp eksiksiz doldurması gerekir. Daha sonra il ya da ilçe idare kurulundan muhtaçlık belgesi alınır. Alınan belgeler SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne teslim edilir. SGK, teslim edilen belgeleri inceledikten sonra kişilerin aylık alıp alamayacağını karar verir. Kimi durumlarda başvuruyu mahkemeden alınan vasilik kararı gereği bir vasi de yapabilir.

2023 Yılı 65 Yaş Aylığı Ne Kadar?

Her yıl asgari ücrete yapılan zamma göre 65 yaş aylığı da değişiyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 54,66'lık zamdan sonra 2022 yılında 1684 TL olarak ödenen 65 yaş aylığı, 2023 yılında 2604 TL oldu.

Engelli Maaşı Nedir?

Toplumda genellikle “engelli aylığı” olarak bilinen ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanununun” ilgili maddelerince bağlanan aylıktır. Ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük engelli bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır. Üç aylık olarak ödenen bir aylıktır. Engel oranına göre aylığın miktarı değişmektedir.

Engelli Maaşı Kimlere Verilir?

Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.

Ayrıca;

  • Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan,
  • Sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan,
  • Nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan,
  • Mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan,
  • Her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması, kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olan kişiler ile;
  • Yukarıdaki koşullara sahip olup kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlar, bakımının fiilen gerçekleşmesi ve aylık ortalama gelirinin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması kaydıyla bu aylıktan faydalanabilir.

Sosyal güvenlik kurumundan, yetim aylığı almakta olan engelli bireylerin aylık gelirleri, alacağı engelli aylığından az ise aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanacaktır.

Bakmadan Geçme