Madeni paranız varsa aman dikkat: 14 yıl sonra şok karar açıklandı

Enflasyonda yaşanan yükseliş sonrası demir paraların maliyeti paranın kendi değerini aşarken, hükümetten beklenen karar geldi.

Madeni paranız varsa aman dikkat: 14 yıl sonra şok karar açıklandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son zamanlarda enflasyon rakamlarındaki yükseliş ve dolar, euro gibi yabancı para birimlerindeki rekor seviyedeki artışlar, Türk Lirası'ndaki değer kaybını artırdı. Türk Lirası, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybedenler arasına girdi. Bu durum, Darphane'nin yeni bir karar almasına neden oldu.

Darphane tarafından yapılan açıklamada, son dönemde artan basım maliyetleri ve bazı hurdacıların piyasadan madeni paraları toplaması sebebiyle, madeni paralarda yeni bir düzenlemeye gidildiği duyuruldu.

Madeni paranız varsa aman dikkat: 14 yıl sonra şok karar açıklandı

14 YIL SONRA GELEN DEĞİŞİKLİK
Dolar kurunun 27 TL seviyesini zorlaması ve ekonomik dalgalanmaların değerli metallerin fiyatlarını artırmasıyla birlikte, Türk Lirası'ndaki değer kaybı hız kazandı. Bu durum, vatandaşların yeniden dolar ve altın yatırımına yönelmelerine yol açtı.

Darphane, madeni paraların basım maliyetlerinin değerinin altında kalmasından dolayı yeni bir düzenlemeye gitmek zorunda kaldı. Bu kapsamda, madeni paraların boyutları ve gramajları değiştirildi ve basım maliyetlerinin düşürülmesi amaçlandı.

MADENİ PARALARDAKİ SORUNLAR NELER?
Ancak, yapılan yeni düzenleme beraberinde bazı sorunları getirdi. Yeni basım madeni paraların otomatlar tarafından algılanmadığı belirtildi. Gramaj ve boyut farkları nedeniyle bu paraların otomatlar tarafından tanınmaması sorun yaratıyor. İki tip farklı madeni paranın piyasada bulunması, işlem kolaylığını engelleyebiliyor.

Darphane yetkilileri, bu duruma ilişkin açıklamalarda bulunarak eski madeni paraların toplanarak piyasadan çekilebileceğini belirtti.

Madeni paranız varsa aman dikkat: 14 yıl sonra şok karar açıklandı

KAĞIT BANKNOTTA BASILLACAK MI?
Öte yandan, Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle kağıt banknot basımı ihtimali de gündeme geldi. Bazı kaynaklara göre, eski Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'in konu hakkında çalışmalara başladığı ifade ediliyor. Son zam oranlarından sonra ceplerde taşınacak para miktarının artması, kağıt banknot basımının zaruri ve ertelenemez hale gelmesine sebep olabilir.

Darphane tarafından yapılan bu yeni düzenlemelerle madeni paralardaki değişiklikler ve olası kağıt banknot basımı, Türk Lirası'nın değer kaybı ve ekonomik dalgalanmaların etkilerine karşı alınan önlemler olarak görülüyor. Vatandaşlar, madeni paralardaki değişiklikler ve gelişmeler hakkında bilgi sahibi olarak günlük hayatlarında daha bilinçli adımlar atmaya çalışabilirler.

Bakmadan Geçme