• Haberler
  • Keşfet
  • Mahkumlara 100. yıl affı çıktı mı? 29 Ekim 2023 Cumhuriyet Bayramı'na özel af yasası çıktı mı?

Mahkumlara 100. yıl affı çıktı mı? 29 Ekim 2023 Cumhuriyet Bayramı'na özel af yasası çıktı mı?

Mahkumlara 100. yıl affı çıktı mı? Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Türkiye'de ilkler yaşanıyor. Mahkumlar ve aileleri de 100. yıla özel bir af yasasının çıkıp çıkmadığı konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Peki 29, 30, 31 Ekim Cumhuriyet bayramına özel 100. yıl affı çıktı mı? İşte cevabı...

Mahkumlara 100. yıl affı çıktı mı? 29 Ekim 2023 Cumhuriyet Bayramı'na özel af yasası çıktı mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de 2022 yılından bu yana tartışılan bir konu, 29 Ekim'de mahkumlar için genel bir afın çıkacağı yönündeydi. Cumhuriyet'in 100. yılına denk gelen bu tarih, mahkumlar ve aileleri tarafından bir af umuduyla bekleniyordu. Bu noktada, "2023 genel af çıktı mı, 100. yıl af yasası gerçek mi" gibi sorular masaya yatırılıyor. İşte tüm ayrıntılar.

MAHKUMLARA 100. YIL AFFI ÇIKTI MI?

Egegundem.com.tr'de yer alan habere göre, Ceza Hukukçusu Ersan Şen daha önce 29 Ekim 2023 tarihini işaret ederek mahkumlara af açıklamasının bugün geleceğini söylemişti. Şen yaptığı açıklamada af çıkacağını, özel ya da genel bir af çıkacağını, bunun ceza indirimi biçiminde olacağını söyledi.

Şen, yaptığı açıklamasında, "Bu tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi’ne bu gidecek. Anayasa Mahkemesi affı genişletir genişletmez. Geçmişte buna benzer örnekler vardır. Olur olmaz bilmiyorum ama 29 Ekim 2023 tarihine kadar Türkiye bir af görecek" demişti.

Mahkumlara 100. yıl affı çıktı mı? 29 Ekim 2023 Cumhuriyet Bayramı'na özel af yasası çıktı mı?

GENEL AF NEDİR?  

Genel af, bir hükümet veya yasama organı tarafından alınan bir kararla, belirli bir dönemde veya belirli bir grup insan için ceza ve ceza hükümlerinin kaldırılması veya hafifletilmesi anlamına gelir. Genel af, genellikle ceza sistemine olan güveni yeniden sağlamak, aşırı kalabalık cezaevlerini azaltmak, siyasi veya toplumsal sorunları çözmek veya afı talep eden insanlara bir ikinci şans vermek gibi çeşitli amaçlarla kullanılır.

Genel af kararları, çeşitli suçlar veya belirli suç kategorileri için geçerli olabilir. Ancak, genel af uygulamaları ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir ve herhangi bir yasa dışı veya ahlaka aykırı faaliyeti teşvik etmek veya suçluları cezasız bırakmak anlamına gelmez. Genellikle genel af kararları, hükümetin veya yasama organının özel bir gerekçesi olduğunda ve halkın veya mahkumların bu karara itiraz etmediği durumlarda verilir.

Genel af, bir ülkenin hukuk sistemine ve siyasi yapısına bağlı olarak farklı şekillerde uygulanabilir. Bu tür af kararları, toplumsal tartışmalara, etik sorunlara ve siyasi anlaşmazlıklara neden olabilir ve bu nedenle dikkatle düşünülmesi gereken önemli bir konudur.
 

Bakmadan Geçme