Masallardan fırlayan gizemli bir köy: Cüceler köyü

İran'ın Güney Horasan eyaletindeki dağlarla kaplı bir bölgede yer alan Makhunik 'Cüceler' Köyü'ndeki evlerin boyutu adeta masallarda yer alan cücelere ait evleri andırıyor.

Masallardan fırlayan gizemli bir köy: Cüceler köyü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İran’ın Güney Horasan eyaletinde bulunup Afgan sınırından 75 km uzaklıkta yer alan Makhunik köyü ( cüceler köyü) yaklaşık asırlar önce kuruldu. Makhunik köyünde yaşayan insanların boyları 80 santim ile 1 metre arasında değişiyor. 4 bin yıllık tarihi geçmişi olan köyde uzun boylu olan sakinlerinin çoğu terk edip gitmiş.

BU KADAR KISA OLMALARININ SEBEBİ 
Köyde yaşayan insanların boylarının normalden kısa olmasının sebebi, beslenme alışkanlıklarından dolayıdır. Fazlasıyla kurak bir yerde bulunan bu köyde, tarım ürünleri ve hayvancılık kısıtlı yapılmaktadır. Bu olumsuz şartlar, beslenme alışkanlıklarını da kısıtlamaktadır. Bölgede kuraklık sebebiyle sadece turp, erik, arpa ve hurma gibi ürünler yetiştirilmektedir. Kısıtlı ürünlerle yapılan tek tip bir beslenmeden dolayı, vücut gerekli mineralleri alamadığı için gelişimini tamamlayamamaktadır.

KÜÇÜK EVLERİN SIRRI
Köyde bulunan küçük evler, genellikle boyları kısa olan cüce görünümlü insanların kullandığı evlerdir. Evlerin küçük olmasının diğer sebeplerinden biri de inşaat malzemelerini taşıyacak yol ve hayvanların olmamasıdır. Aynı zamanda bu evler kolay ısınmakta ve kolay serinlemektedir. Bir o kadar da teknolojiden uzak olan köydeki birçok ev, gaz lambasıyla aydınlatılmakta ve televizyon gibi elektronik cihazlar bulunmamaktadır. 

KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞI
Köyün İran’ın diğer bölgeleriyle bağlantısı olmasına rağmen, kuraklık ve verimsiz toprak sebebiyle yaşam koşulları oldukça zordur. Köyün geçim kaynağı olarak kadınlar dokunma yapmakta, gençler ve erkekler ise şehirlere çalışmaya gitmektedir. Birçoğu ise devletin vermiş olduğu yardımlarla hayatını sürdürmektedir.  Köy ancak 20. yüzyılın ortalarında, yolların yapılmasıyla beraber diğer bölgelerdeki pirinç, tavuk gibi gıdalara ulaşma imkânı bulmuştur. Kısıtlıda olsa gıdaya ulaşım başladıktan sonra yeni doğan çocukların boyları uzamaya başlamıştır. Köy sakinlerinin en büyük beklentilerinden biri ise, köyün ilginç mimarisi sebebiyle turist çekmesi ve yeni iş olanaklarının oluşmasıdır.
 

Bakmadan Geçme