- Haberler
- Siyaset
- Mehmet Metiner'den Yeni Şafak'ta dikkat çeken yazı: 'Adımız gibi sahici kardeşlik gerek'
Mehmet Metiner'den Yeni Şafak'ta dikkat çeken yazı: 'Adımız gibi sahici kardeşlik gerek'
Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, bugünkü köşesinde 'İslami kardeşlik' anlayışını merkeze alan kapsamlı bir yazıya imza attı. 'Adımız gibi sahici kardeşlik gerek' başlıklı yazısında Metiner, seküler kesimlerin 'kardeşlik' kavramına itirazlarını eleştirirken, İslam inancı temelinde şekillenen kardeşlik anlayışının Türkiye'nin toplumsal ve siyasal sorunlarına çözüm getirecek yegâne zemin olduğunu savundu.
Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, bugünkü köşesinde “İslami kardeşlik” anlayışını merkeze alan kapsamlı bir yazıya imza attı. “Adımız gibi sahici kardeşlik gerek” başlıklı yazısında Metiner, seküler kesimlerin “kardeşlik” kavramına itirazlarını eleştirirken, İslam inancı temelinde şekillenen kardeşlik anlayışının Türkiye’nin toplumsal ve siyasal sorunlarına çözüm getirecek yegâne zemin olduğunu savundu.
Metiner, yazısında Kur’an’ın iman edenleri kardeş ilan ettiğini hatırlatarak, bu kardeşliğin ırk, mezhep, dil gibi farkları gözetmeden tüm Müslümanları kapsayan bir üst kimlik oluşturduğunu vurguladı. Peygamber Efendimiz’in (sav) Veda Hutbesi’nden alıntı yapan Metiner, “Üstünlük ancak takva iledir” sözünü hatırlattı ve ırkçılığın, kavmiyetçiliğin hem cahiliye kalıntısı hem de bir insanlık suçu olduğunu dile getirdi.
Geçmişte ve günümüzde Müslümanlar arasında yaşanan çatışmaların İslam’a değil, bu dinin öğretisine aykırı davranan bireylere ait olduğunu savunan Metiner, “İslam’la kandırılmak İslam’ın kabahati değildir” ifadesiyle bu farkın altını çizdi.
"Türk-Kürt değil, Kürt-Kürt sorunu da var"
Kardeşlik kavramını hedef alan seküler ve sosyalist Kürt çevrelerin eleştirilerine de değinen Metiner, sadece Türk-Kürt ilişkilerinde değil, Kürtlerin kendi içlerinde de ciddi sorunlar ve çelişkiler yaşandığını belirtti. “Kürtler bir araya gelince hep dost mu oluyorlar?” sorusunu yönelten Metiner, iktidar mücadelelerinin Kürtler arasında da kanlı çatışmalara yol açabileceğini söyledi.
Yeni bir anayasanın gerekliliğine işaret eden yazar, anayasa bedenine İslami kardeşlik ruhunun giydirilmesinin demokratik yurttaşlıkla çelişmeyeceğini, aksine bunu tamamlayıcı nitelikte olduğunu savundu.
“İslami kardeşlik tek çözüm zemini”
Mehmet Metiner’e göre, Türkiye’nin ihtiyacı olan şey “sözde değil, özde kardeşlik.” İslami kardeşliğin, sahici bir toplumsal birlikteliğin ve anayasal yurttaşlık anlayışının en sağlam temeli olduğunu belirten Metiner, yazısını şu vurgulu ifadeyle tamamladı:
“Türkiye Yüzyılı kardeşlikle ifadesini bulan o derin mana zemini üzerinde hür ve eşit vatandaşlık anlayışını harmanlayarak inşa edilmelidir. Kendi ruh ve mana kökü üzerinde göğeren ve hepimizi kendine sadakatle ait kılan bir Yeni Türkiye için adımız kardeşlik olmalı. Adımız gibi sahici bir kardeşlik gerek.”
Metiner’in yazısı, son dönemde kardeşlik, anayasa ve toplumsal birlik tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde önemli bir ideolojik manifesto olarak öne çıkıyor.
Bakmadan Geçme





