Meke Gölü, 'Dünya Jeolojik Mirası' listesi için Türkiye'den aday gösterildi
Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve eşsiz görünümü nedeniyle halk arasında 'dünyanın nazar boncuğu' olarak anılan Meke Gölü, Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği'nin (IUGS) hazırladığı '100 Jeolojik Miras' listesine Türkiye'den aday gösterildi.
Bu önemli adaylık, Konya Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gülin Gençoğlu Korkmaz’ın girişimiyle, Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO) tarafından yapıldı. Hacettepe Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin de destek verdiği başvuru dosyası, UNESCO’ya sunuldu.
JEMİRKO Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Meke Gölü’nün jeolojik yapısının son derece nadir olduğunu belirterek, “Maar çok ama Meke gibisi yok,” ifadelerini kullandı. Kazancı, gölün yaklaşık 100 bin yıl önce oluşmaya başladığını ve son olarak 5 bin yıl önce volkanik aktivite gösterdiğini söyledi. Ayrıca, Çatalhöyük’te bulunan volkanik patlama resimlerinin Hasan Dağı’na değil, Meke Gölü’ne ait olabileceğini de dile getirdi.
Teknik olarak bir maar yapısı olan Meke, yeraltı sularının magma ile teması sonucu meydana gelen patlamalarla oluşmuş. Daha sonra yaşanan ikinci bir volkanik faaliyet, gölün merkezinde volkan konisinin oluşmasına neden olmuş ve bu yapı, Meke Gölü’ne özgün, nazar boncuğunu andıran görünümünü kazandırmış.
Meke Gölü’nün “100 Jeolojik Miras” listesine girip girmeyeceği, Eylül 2025’te sonuçlanacak değerlendirme süreci sonunda belli olacak. Listeye girmesi halinde, gölün uluslararası alanda daha fazla tanınması ve korunması bekleniyor.