Menopoz dönemi 45-50 yaşlarında kendini gösterebilir

Dr. Öğr. Üyesi Nagihan Yılmaz, menopozun, kadınların yumurtalık faaliyetlerinin sonlanmasıyla adet döngüsünün kalıcı olarak bitmesi anlamına geldiğini belirterek, 'Menopoz ortalama 51 yaş civarında gerçekleşir. Menopoz öncesinde adetlerin düzensiz hale geldiği döneme 'perimenopoz' denir. Bu süreç de tahmini olarak 46 yaş civarında başlar' dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nagihan Yılmaz, Perimenopoz döneminde birçok kadının adetinin düzensizleştiğini ya da ağırlaştığını vurgulayan Yılmaz, “Bazı kadınlar daha önce yaşamadıkları duygusal ve fiziksel problemlerle karşılaşabilir. Eğer 12 ay boyunca adet görmediyseniz, geriye bakıp menopoz geçirdiğinizi (son adetinizin olduğunu) söyleyebilirsiniz. Bazı kadınlarda doğal nedenlerden ya da hastalık veya çeşitli tedavilerden dolayı bu süreç daha erken yaşanabilir” diye ifade etti.

Menopoza yol açan faktörler arasında östrojen seviyelerinin farklılık göstermesi başta kendini gösterirken hormon seviyelerinin değişmesinin yer aldığını söyleyen Yılmaz, “Kadınlar yaşlandıkça yumurtalıklar daha az yumurta üretir, östrojen seviyeleri dalgalanır ve daha sonra kademeli olarak azalır. Bu da menopoz belirtilerine yol açar. Bu süreç tabii ki bir günde gerçekleşmez. Östrojen seviyesinin düşmesi birkaç yıl sürebilir ve hormon azaldığında düşük seviyede kalır, bu da vücutta çeşitli değişikliklere neden olur. Yumurtalıklar tamamen yumurta üretmeyi bıraktığında hamilelik artık mümkün olmaz ve bu noktada menopoz gerçekleşir” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Nagihan Yılmaz, menopoz ve menopoz öncesindeki sürecin her kadını ayrı bir şekilde etkileyebildiğini belirterek, “Östrojen seviyesinin düşmesi beyne, adetlere, cilde, kaslara ve ruh haline etki edebilir. Bu süreçte birçok farklı belirti yaşanabilir ve hangi belirtinin ne zaman görüleceği kişiden kişiye değişir” ifadelerinde bulundu.
 

Bakmadan Geçme