Merkez Bankası'ndan enflasyon ve dolar tahmini!

 TCMB'nin yayımlamış olduğu Piyasa Katılımcıları Anketi enflasyon, büyüme, döviz ve faiz beklentilerini göstermiş oldu. Bu açıklamaya göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 68,06'dan yüzde 66,80'e düştü. Ankette dolar ve enflasyon beklentisi düşerken, faiz beklentisi aynı kaldı.

Merkez Bankası'ndan enflasyon ve dolar tahmini!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 TCMB'nin yayımlamış olduğu Piyasa Katılımcıları Anketi; enflasyon, büyüme, döviz ve faiz beklentilerini göstermiş oldu. Bu açıklamaya göre; yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 68,06'dan yüzde 66,80'e düştü. Ankette dolar ve enflasyon beklentisi düşerken, faiz beklentisi aynı kaldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), aralık ayı piyasa katılımcılarına ilişkin anketi sonuçlarını duyurdu.

Açıklanan rakamlara göre; katılımcıların cari sene sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket zaman dilimine göre; yüzde 68,06 iken, bu anket döneminde ise yüzde 66,80’e düştü.

Katılımcıların cari sene sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,54 lira iken, bu anket döneminde 18,78’e düştü.

12 ayın ardından döviz kuru beklentisi de aynı anket dönemlerinde sırası ile 23,35 lira ve 22,77 lira oldu.
FAİZ BEKLENTİSİ

Ankete katılanların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket zaman dilimine göre; yüzde 9,47 iken bu anket döneminde yüzde 9,18’e düştü.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da cari ay sonu beklentisi bir önceki anket zaman diliminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 9 oldu.
ENFLASYON BEKLENTİSİ

Ankete katılanların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket zaman diliminde yüzde 68,06 iken, bu anket döneminde yüzde 66,80’e düştü.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket zaman diliminde yüzde 37,47 iken, bu anket döneminde yüzde 34,92’ye geriledi.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket zaman diliminde sırasıyla yüzde 20,76 ve yüzde 20,56 olarak gerçekleşti.
BÜYÜME BEKLENTİSİ

Ankete katılanların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket zaman diliminde yüzde 5,1 iken bu anket döneminde yüzde 5 oldu.

GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi de bir önceki anket zaman diliminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 4,1 olarak gerçekleşti.
ANKET KATILIMCILARI DEĞİŞTİ

TCMB’nin piyasa katılımcıları anketindeki “katılımcılar”, üç ay önce değişmiş ve değişiklik sonrasında dolar ve enflasyon beklentisi düşmüştü.

TCMB’nin bu hamlesi, anketin güvenilirliğine dair şüpheleri artırırken, büyük bankalar ve işveren örgütleri dahil bir dizi katılımcının TCMB’nin yüksek bulduğu beklentileri nedeniyle anketten çıkarıldıkları ortaya çıkmıştı.

Bakmadan Geçme