Mesai ücretini alamayanlara büyük müjde!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nden büyük bir karar geldi. Gününde ödenmeyen ücretler için Yüksek Mahkeme mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının uygulanması gerektiği kararını verdi.

Mesai ücretini alamayanlara büyük müjde!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeniçağ'da yayımlanan habere göre; Çalıştığı iş yerinden kovulan bir çalışan mesai alacağı olduğu için arabulucu ile işini çözmeye çalıştı. Anlaşma sağlanamadığı için mahkemeye başvurması sonucunda  Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Adalet Bakanlığı, kararın kamu yararına bozulmasını talep edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“EN YÜKSEK FAİZ UYGULANMALI”
"Fazla çalışma ücreti, yasaya göre; ücret niteliğinde olup gününde ödenmeyen fazla çalışma ücretine mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanmalıdır. 4857 sayılı Kanun'un 34'üncü maddesinde ifade edilen en yüksek mevduat faizinin de Kanun'da öngörülen bir faiz türü olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır. Ancak kanuni faiz ile kanundan kaynaklı faiz, aynı faiz oranını ifade etmez. Bu sebeple mahkemece alacağın kanuni faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesi hâlinde hükümden anlaşılması gereken faiz oranı, 3095 sayılı Kanun'un 1 inci maddesinde öngörülen faiz oranıdır. Açıklanan nedenlerle hüküm altına alınan fazla çalışma ücretine en yüksek mevduat faizi uygulanması gerektiği açıktır. Mahkemece, davacının dava ve ıslah dilekçesindeki açık talebine rağmen, Kanun'un açık hükmüne aykırı şekilde kanuni faize hükmedilmesi, kararın kanun yararına bozulmasını gerektirmiştir. Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına temyiz isteminin kabulü ile kararın kanun yararına bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir."

Bakmadan Geçme