• Haberler
  • Ekonomi
  • Milyonları ilgilendiriyor: Ev sahibi ve kiracı kavgalarında mahkeme masraflarını kimin ödeyeceği belli oldu!

Milyonları ilgilendiriyor: Ev sahibi ve kiracı kavgalarında mahkeme masraflarını kimin ödeyeceği belli oldu!

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ev sahibi ve kiracı kavgalarında yeni bir gelişme yaşandı, işte masrafları ödeyecek taraf.

Milyonları ilgilendiriyor: Ev sahibi ve kiracı kavgalarında mahkeme masraflarını kimin ödeyeceği belli oldu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilindiği üzere ülkemizde son dönemlerde devam eden ekonomik sorunlar, kiraların fahiş rakamlara çıkmasına sebep olmuştu.

Pek çok ev sahibi, kiralarını %100 den fazla artırmak isterken vatandaşlar soluğu mahkemede aldı.

Bu gibi tartışmalarda ise mahkeme masraflarını hangi tarafın ödeyeceği merak ediliyor, işte ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren gelişmenin detayları.

PEKİ KİM ÖDER?
Türkiye’de uygulanan hukuk sistemine göre bir kişi dava açmak için ilk başta karşılaşılan masrafları ödemek zorundadır. Bu durumda ev sahibi kiracı aleyhinde dava açacaksa mahkeme masrafını ödeyerek işe başlar. Dava sonucunda kusurun kimde olduğuna göre masrafları yüklenecek olan kişi belirlenir. Kusur tamamen kiracıda çıkarsa o zaman tüm mahkeme masraflarını kiracı karşılamak zorunda kalır.

Milyonları ilgilendiriyor: Ev sahibi ve kiracı kavgalarında mahkeme masraflarını kimin ödeyeceği belli oldu!

Mahkemelerde bazen kusur her iki tarafta da olabiliyor. Bu durum gerçekleşirse mahkeme masraflarının kimin ödeyeceği farklı bir kuralla belirlenir. Mahkemede tarafların haklılık oranlarına göre mahkeme masrafları paylaştırılır. Kiracı yüzde 40 oranında ve ev sahibi de yüzde 60 oranında haklı bulunursa o zaman mahkeme masrafları haksızlık oranına göre paylaştırılır. Bu denklemde mahkeme masraflarının yüzde 40’ı ev sahibi tarafından, yüzde 60’ı ise kiracı tarafından ödenir.

Ev sahibi kiracı davalarında sadece mahkeme masraflarının ödenmesi ise konu kapatılamıyor. Bunun bir de avukat masrafı bulunuyor. Haksız olan taraf vkarşı tarafın avukatının ücretini de ödemek zorundadır.

Öte yandan mahkemelerin suistimal edilmemesi için de bir başka kural uygulanmaktadır. Kötü niyetle dava açılmasının engellenebilmesi için hiç gereği yokken dava açıp hem ilgili kişiyi hem de mahkemeyi meşgul edenlere cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Bakmadan Geçme