Narkolepsi: Narkolepsi Nedir? Narkolepsi Belirtileri!

Narkolepsi son yıllarda yaygın görülen bir hastalık haline gelmiştir.

Narkolepsi görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır. Narkolepsi, bireyin elinde olmadan uykuya dalmasıdır. Bu uykuya dalma durumunda bulunduğu ortamın önemi bulunmamaktadır. Çünkü bu durum tamamen irade dışı gerçekleşmektedir.

Narkolepsi hastaları derin ve kısa süreli uykuya dalmaktadır. Gün içerisinde bu uyku nöbetlerinin süresi değişmektedir. Bazı kişilerde günde on defa uyku nöbeti görülürken bazı insanlarda günde yirmi defa uyku nöbeti olabilmektedir. Narkolepsi hastaları uykusu geldiğini fark edebilir ancak bu durumun önüne geçmekte zorlanmaktadır.

Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?

Gündüz uyuma isteğinin artması

Uyku sırasında korkulu rüya görülmesi

Uyku sırasında görülen kötü rüyaların gerçek ile karıştırılması

Dikkat bozukluğu

Gece uykularının azalması

Uykusuz kalmaya bağlı olarak ortaya çıkan asabiyet durumu

Vücut ve beyin yorgunluğuna bağlı halsizlik

Denge bozukluğu, algılama sorunları

Narkolepsi Tedavisi

Narkolepsi tedavisi için uzman desteği alınması gerekmektedir. Ancak bunun yanında bireyin de bu durumun önüne geçebilmek için çaba harcaması gerekmektedir. Narkolepsi ani ve önüne geçilemeyecek sorunlara neden olabilir. Örneğin araç kullanırken birden uyku atağının gelmesi ve buna engel olunamaması kaza yapılmasına neden olabilir.

Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Narkolepsi hastalarının çalışma ve uyku düzenine dikkat etmesi gerekmektedir. Doktorun verdiği tedavinin düzenli uygulanması gerekmektedir. Narkolepsi hastalarının çevresi de bu hastalık ile ilgili bilgi edinmelidir. Hastaya belirli bir uyku programı ayarlanmalı ve buna uyulması için çaba gösterilmelidir.

Uyku sorunu için rahatlatıcı ve doktorun da tavsiye ettiği bitki çayları içilmesi iyi gelmektedir. Narkolepsi sorunu genel olarak vardiyalı çalışan bireylerde görülür. Bu bireylerin çalışma saatleri sürekli değiştiği için uyku düzenleri de buna göre değişir. Narkolepsi hastalarının sabit çalışma saatleri olan işleri tercih etmesi gerekmektedir.

Bakmadan Geçme