Nesli Tükenmekte olan Anadolu şeritli semenderi tesadüfen bulundu

Bursa'da bir vatandaş sulama göletinde nesli tehlike altında olan Anadolu şeritli semenderi gördü. Semender, su içi bitkilerince zengin bir alana taşındı.

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Dürdane Mahallesi'nde bir vatandaş tarımsal ilaçlama amacıyla su çekimi yapılan gölette Anadolu şeritli semenderi (Ommatotriton ophryticus) buldu. Nesli tükenmekte olan hayvanı fark eden vatandaş yetkililere haber verdi.  

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü personeli ve Herpetolog Dr. Talip Akkaya'nın yaptığı incelemeler sonucu önceden Doğulu Kuzey Şeritli Semenderi (Kafkas şeritli semenderi) ile birlikte aynı tür altında kabul gören, daha sonra yapılan genetik çalışmalar ile alt tür düzeyinden tür düzeyine çıkarılmış olan Anadolu şeritli semenderi (Ommatotriton nesterovi) olduğu tespit edildi. 

Tarımsal ilaçlama tankeriyle su alınması sırasında fark edilen üç semender aynı bölgede yer alan ve su içi bitkilerince zengin farklı bir alana taşındı.

Anadolu şeritli semenderinin, Samsun’dan (Kızılırmak Deltası dahil) batıya doğru tüm Kuzey Anadolu'da yayılış gösteren bir tür olduğu öğrenildi.

Bakmadan Geçme