- Haberler
- Güncel
- Nükleer saldırıda hayatta kalabilir misin, olası bir dünya savaşında hayatta kalmak için nelere ihtiyacın var?
Nükleer saldırıda hayatta kalabilir misin, olası bir dünya savaşında hayatta kalmak için nelere ihtiyacın var?
24 Şubat 2022 tarihinde başlayan ve hiç durmayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından 7 Ekim 2023 tarinde gerçekleşen İsrail-Hamas çatışması beraberinde '3. Dünya savaşı çıkar mı?' sorularını gündeme getirdi. Özellikle dünyanın önde gelen devlet başkanlarının yaptığı açıklamalar vatandaşları zaman zaman tedirgin ederken insanlar '3. Dünya savaşı anında nasıl önlemler alabilirim?' sorusunun yanıtını aramaya başladı. Peki 3. Dünya savaşı sırasında nasıl önlemler almamız gerekiyor, bu savaşta hangi ülkeler birlikte hareket edecek, yapmamız gerekenler neler?.. Detaylar haberimizde...
Çin'in Tayvan'ı işgal etme planları, Ukrayna- Rusya savaşı, Azarbaycan- Ermenistan savaşı ve son olarak yaşanan İsrail-Filistin savaşı Dünyada uluslararası tansiyonu yükseltirken meydana gelen bu olaylar son günlerde tüm dünyanın aklına aynı soruyu getirdi. "3. Dünya savaşı yaklaşıyor mu?" yıllardan beri sıklıkla sorulmaya devam eden bu soru, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail-Hamas çatışmasının bölgesel ve küresel etkisi nedeniyle son zamanlarda daha sık dile getirilmeye başlandı.
Günümüzde birçok noktada var olan siyasi gerginlik ve sürdürülen savaşlar neticesinde ülkeler ciddi ekonomik sorunlar yaşadı. 24 Şubat 2022 yılında başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı İşgali, 2023 yılı verilerine göre toplam 70 bin Ukrayna askerinin ve 120 bin Rus askerinin hayatını kaybetmesine sebep verdi. Bu savaş tüm dünyaya yaklaşık 1.6 Tirilyon dolara mal oldu. Bu savaşta; Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, Belçika, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç ,Fillandiya, Polonya, İspanya, Portekiz, İtalya, Romanya, İrlanda, Hırvatistan, Slovenya, Slovakya, Çekya, Bulgaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Makedonya, Ukrayna'ya askeri destek sağlarken Belarus, Küba, Hindistan, İran, Çin, Kuzey Kore ve Suriye ise Rusya'ya siyasi destek verdi. Türkiye ise bu savaşta Ukrayna'ya SİHA satarak askeri destekte bulunmuş olsa da Rusya ile olan yakın ilişkilerini sürdürdü.
Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, 25 Mart 2023 tarihinde nükler silahları sınırlandıma konusundaki anlaşmalarından çekildi ve geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya yönelik saldırılarda ilk kez balistik füze kullandı. Bu durum savaşı başka boyutlara taşırken bir başka hamle ise Amerika Birleşik Devletleri'nde seçimi kaybeden Joe Biden'dan geldi. 20 Ocak 2025 tarihinde görevini Donald Trump'a devredecek olan Biden, Uzun menzilli füzelerinin Rus topraklarını vurmasına izin verdi. ABD’li yetkililer, Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) olarak bilinen uzun menzilli füzelerin ilk etapta Rusya’nın batısındaki Kursk bölgesindeki Rus ve Kuzey Kore birliklerine karşı kullanılacağını söyledi. Karara tepki gösteren Rusya nükleer doktrininde değişikliğe giderken savaştaki tırmanış Üçüncü Dünya Savaşı’nın tetiklenebileceği yönündeki kaygıları artırdı.
AZERBAYCAN- ERMENİSTAN SAVAŞI
3.Dünya savaşı seneryolarından bir diğeri ise Azerbaycan- Ermenistan savaşı oldu. Türkiye ve İsrail Azerbaycan'ın yanında saf tuttuğu bu savaşta, Ermenistan'ı koşulsuz destekleyen ülkelerin başında Amerika ve Fransa yer aldı. Ukrayna, Macaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Afganistan Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını söyleyerek Azerbaycan'ın yanında yer aldı.
Bu savaşta kilit role sahip olan Rusya, ilk başlarda tarafsız kalmayı tercih ettti. Rusya Devlet Başkanı Putin, "Çatışmalar ermenistan topraklarında değil dağlık Karabağ topraklarında geçiyor. Bu yüzden bizim bu savaşta taraf olmamız mümkün değil ancak her iki tarafa da bu savaşı bir an önce sona erdirmesi çağrısını yapıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Bu savaşta İran, savaşın başlamasına Ermenistan'ın sebep olmasına karşın İran Hükümeti, Azerbaycan'ı tek tarafı ateşkese çağırmış daha sonra ise insani yardım adı altında Ermenistan'a silah ve mühimmat desteği sağlamıştı.
ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN VE TAYVAN BASKISI
Petrol zengini Doğu Türkistan'da Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskıları ve asimilasyon politikaları, bölgedeki gerilimi artırıyor. Çin'in komünist yönetimi, Uygur Türklerinin İslam inancına olan bağlılığını engellemeye çalışırken, bölgenin bağımsızlık arayışları da artıyor. Batı ülkeleri, özellikle de ABD, bu durumu insan hakları ihlali olarak görerek Çin'i sık sık eleştiriyor.
Dünyanın en gelişmiş teknoloji merkezlerinden biri olan Tayvan ise Çin ile uzun yıllardır süregelen bir gerilimin odağında yer alıyor. 1949'dan beri Çin'den ayrı yönetilen Tayvan, ABD'nin desteğiyle bağımsızlığını koruyor. Ancak Çin, Tayvan'ı kendi toprakları olarak görüyor ve birleşmeyi zorlamak için çeşitli baskılar uyguluyor.
Son dönemde yaşanan en büyük gerilim noktalarından biri, 2022 yılında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti oldu. Bu ziyaret, Çin'i kızdırarak bölgede askeri gerginliğin yükselmesine neden verdi. Çin, Tayvan çevresinde büyük çaplı askeri tatbikatlar düzenlerken, ABD de bölgeye savaş gemileri göndererek Tayvan'a desteğini açıkladı.
HAMAS - İSRAİL SAVAŞI
7 Ekim 2023 günü, Hamas'ın Gazze Şeridi'ni geçerek İsrail'e saldırmasıyla başlayan bu savaş, Orta Doğu'nun son yıllardaki en büyük çatışması olarak kayda geçerken Hava ve kara harekatıyla Gazze'yi işgale başlayan İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 45 bin Filistinli sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Savaşın başlamasıyla İsrail'e ilk desteğini ileten ülkeler, Amerika, Fransa, Almanya, İtalya, ve İngiltere olurken Amerika İsrail'e destek amacıyla uçak gemilerini Akdeniz'e konuşlandırdı. İlerleyen günlerde ise Avrupa'da ki çoğu ülke, İsrail'in yanında olduklarını açıklayan bir bildiri yayınladı. Filistin'in yanında olan ülkeler ise Türkiye, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Katar ve Irak oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, Filisitin'de işgalci durumda olan İsrail'in yayılmacı politikalarını endişeyle takip ettiklerini ve filistin halkının kendi topraklarında yaşama hakkının olduğunu ifade etti. Bu savaşta Rusya'nın taraf olmadığını anacak Filistin'in bağımsızlığını desteklediklerini açıkladı.
Ukrayna ise İsrail'in yanında olduklarını belirterek askeri desteğe hazır olduklarını duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının kökeninde Filistin topraklarının İsrail tarafından işgal edilmesi olduğunu vurgulayan Çin, sorunu çözmenin temel yolunun, iki devletli Çözüm olduğunu bildirerek Filistinli sivillere karşı yürütülen saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini vurguladı.
İSTATİSTİKLERE GÖRE 3. DÜNYA SAVAŞINDA TARAFLAR NASIL OLUŞACAK?
1. Grup: Türkiye, Rusya, Çin, Hindistan, İran, Irak, Suriye, Afganistan, Pakistan, Rusya, Kuzey Kore
2. Grup: Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, Belçika, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç ,Finlandiya, Polonya, İspanya, Portekiz, İtalya, Romanya, İrlanda, Hırvatistan, Slovenya, Slovakya, Çekya, Bulgaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Makedonya
3. DÜNYA SAVAŞI HAKKINDA KİM NE AÇIKLAMALARDA BULUNDU?
3.Dünya savaşının eşiğindeyiz..Herkes hazır olmalı.. ( Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un)
3. Dünya savaşı hiç bu kadar yakın olmamıştı. (ABD Başkanı Donald Trump)
Eğer 3. Dünya Savaşı çıkarsa, bu savaşın nükleer sonuçları dünya için yıkıcı olacaktır... (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov)
Böyle devam ederse 3. Dünya Savaşı çıkabilir. (İngiltere Genelkurmay Başkanı Nick Carter)
3. Dünya Savaşı Riski Artıyor. (Dışişleri Bakanı Hakan Fidan)
3. Dünya Savaşı her an çıkabilir. (Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler)
Üç - dört ay içinde büyük bir çatışma yaşanacak. (Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic)
Üçüncü Dünya Savaşı'ndan bir adım uzaktayız (Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin)
PEKİ, 3. DÜNYA SAVAŞI GİBİ BİR SENERYODA HAYATTA KALMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ OLABİLİR?
Su: En temel ihtiyaçlardan biri. Günlük kişi başı en az 3-4 litre suya ihtiyacınız olacak. Suyu farklı yöntemlerle temizleyebilmek için filtre veya kimyasal maddeler bulundurmak faydalı olacaktır.
Yiyecek: Enerji verici, uzun süre dayanabilen ve hafif yiyecekler tercih edilmeli. Konserve gıdalar, kuruyemiş, enerji barları gibi seçenekler idealdir.
İlaçlar: Kronik hastalığınız varsa düzenli kullandığınız ilaçları yanınızda bulundurun. Ayrıca, ilk yardım çantası mutlaka hazır bulundurun. İçerisinde bandaj, antiseptik, ateş düşürücü gibi temel ilaçlar olmalıdır.
Sığınak: Bir sığınak veya çadır, sizi dış etkenlerden koruyacaktır.Nükleer bir saldırı sonrası sığınakta nefes almak için ihtiyacınız olan temel şeyler şunlardır:
Sığınak için havalandırma sistemi: Filtreler: Sığınağa radyoaktif toz ve parçacıkların girmesini engelleyen yüksek verimli partikül hava filtreleri (HEPA filtreler) mutlaka olmalıdır. Bu filtreler, havayı temizleyerek solunabilir hale getirir.
Sığınak hava değişimi: Sığınak içindeki havanın düzenli olarak yenilenmesi için bir havalandırma sistemi gereklidir. Bu sistem, dışarıdaki kirli havayı filtreleyerek sığınağa temiz hava getirir ve içerideki kirli havayı dışarı atar.
Giyecek: Mevsime uygun, dayanıklı ve katmanlı giysiler tercih edilmeli.
Uyku tulumu: Sıcak tutmak için gereklidir.
Fener: Yedek pillerle birlikte.
Çakmak veya kibrit: Ateş yakmak için.
Bıçak: Çok amaçlı olarak kullanabileceğiniz bir bıçak.
İp: Çeşitli işler için kullanabileceğiniz dayanıklı bir ip.
Harita ve pusula: Yolunuzu bulmanıza yardımcı olacaktır.
Altın: Nakit para ve bazı temel ihtiyaçları karşılayabileceğiniz küçük değerli eşyalar.
Belgeler: Kimlik, pasaport gibi önemli belgelerinizi yanınızda bulundurun.
Analog Radyo: Haberleri takip etmek için.