O hastalığa dikkat! Belirtisi yorgunluk ile başlıyor

Konya Özel Büyükşehir Hastanesi doktorlarının Seyhan Anıl idrar yolu enfeksiyonuna karşı önemli açıklamalarda bulundu: 'Kadınlarda erkeklerden 25 kat daha fazla görülüyor'

O hastalığa dikkat! Belirtisi yorgunluk ile başlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İdrar yolu enfeksiyonunun üreme organları olan böbrek, üreter, mesane ve üretradaki  enfeksiyon olduğunu ifade eden Uzman Doktor Seyhan Anıl: " Bizim hastalarda en çok karşılaştığımız üretra'da görülen basit İdrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yolu enfeksiyonu toplumda oldukça yaygın karşılaştığımız enfeksiyonlardandır kadınlarda erkeklerden 25 kat daha fazla görülüyor”. Dedi.

O hastalığa dikkat! Belirtisi yorgunluk ile başlıyor

“KADINLARDA ERKEKLERDEN 25 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR”
İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmesinin sebebinin anatomik yapı olduğunu söyleyen Anıl: " Kadınlarda üretranın kısa olması, doğurganlık çağındaki kadınların doğumu, cinsel aktiviteler gibi etkenler İdrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştırır. 65 yaş üstü olmak, menopoz sonrası, gebelik esnasında hormonal değişimler gibi etkenlerden dolayı da yine kadınlarda daha fazla idrar yolu enfeksiyonuna rastlıyoruz. Erkeklerde ise ise 45-50 yaş sonrasında prostat problemlerinin görülmesinden dolayı idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşabiliyoruz. Basit İdrar yolu enfeksiyonuna baktığımızda en çok görülen belirtiler yorgunluk,idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrar renginde değişiklik, idrarda koku değişikliği ve bunların dışında kasık ağrısı görülebilir. Daha yukarıda yani böbreklerdeki enfeksiyonlarda tablo genellikle çok daha ağırdır. Bunların belirtileri arasında ateş, bulantı, bel kısmında ağrı, karının üst kısmında ağrılar olabilir” şeklinde konuştu.

 

"ENFEKSİYONDAN KORUNMANIN EN ÖNEMLİ YOLU HİJYEN"
Enfeksiyondan korunmanın en önemli yolunun hijyen olduğunu ifade eden Uzman Dr. Seyhan Anıl: “Günlük çamaşırlarımızı, pamuklu çamaşırlarımızı değiştirmemiz ve ütülememiz gerekiyor. idrarımızı sıkmamalı bol su içmeliyiz. Çocukluk çağında da idrar yolu enfeksiyonunu çok sık görüyoruz. Ebeveynler olarak bu konuda dikkatli olmalıyız. Çocukların iç çamaşırı ve bez değişimine dikkat etmemiz gerekiyor Kadınlarda regl döneminde kullanılan pedlere dikkat etmek gerekiyor. Onun dışında felçli ve yataklı hastalarda sonda ve cerrahi müdahalelere bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşabiliyoruz. Burada da ilgili hekimin dikkatli olması gerekiyor. Özellikle beslenme, hijyen, bol su tüketimi konusunda farkındalık oluşturmalıyız. Sosyal aktiviteler içinde yüzme havuzlarında kullanılan mayoların sık değiştirilmesi, içinde bulunulan havuzların temiz olması oldukça önem arz ediyor.” İfadelerine yer verdi.


Makbule Doğan- Saadettin Kaleci

Bakmadan Geçme