O yoksul ülke, Ay'a insansız uzay aracı gönderdi

Yoksul, gelişmemiş ülke olarak bilinen Hindistan, insansız uzay aracını Ay'a gönderecek roketi fırlattı.

O yoksul ülke, Ay'a insansız uzay aracı gönderdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hindistan, Chandrayaan-3 insansız uzay aracını taşıyan roketi  Ay’a göndermek üzere Sriharikota Adası'ndaki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nde fırlattı. Hindistan, görevin tamamlanması durumunda Ay’a kontrollü iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olarak uzay tarihine geçecek.

Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu ISRO tarafından geliştirilen Chandrayaan-3, iniş aracı, itme modülü ve araştırma aracından meydana geliyor. Uzay aracının veri toplaması ve Ay hakkında daha fazla bilgi toplamak üzere bazı deneyler yapması planlanıyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi yaptığı açıklamada, Chandrayaan-3’ün Hindistan'ın uzay yolculuğunda yeni bir bölümü başlattığını vurgulayarak, "Bu olağanüstü görev, ulusumuzun umutlarını ve hayallerini taşıyacak" şeklinde konuştu.

Chandrayaan-3 görevinin Hindistan’a yaklaşık 75 milyon dolar maaliyetinin olduğunun altı çizildi. Hindistan'ın 2008'de Ay'a ilk yolculuğunu gerçekleştiren Chandrayaan-1, Ay’da su molekülleri keşfetmişti. Chandrayaan-2 ise 2019’da başarılı bir şekilde Ay’ın yörüngesine girmiş fakat Ay yüzeyine inişi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Ay yüzeyine daha önce sadece ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’e ait uzay araçları “yumuşak iniş” gerçekleştirebilmişti.

Chandrayaan-3'ün bin kilometrelik yolculuğunu bitirerek 23-24 Ağustos'ta Ay'ın güney kutbuna inmesi söyleniyor.

Bakmadan Geçme