Piyasalarda Rusya depremi

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı piyasayı ters düz etti. Harekat sonrası borsa çakıldı, spot altına sert alımlar geldi. Ons altın 13 ayın zirvesini gördü. 

Piyasalarda Rusya depremi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EKONOMİDE DENGELER BOZULDU

Avrupa'nın en büyük dördüncü maden bölgesi olan Ukrayna'nın Dombas bölgesi'ndeki Ukrayna- Rusya gerilimi, Rusya Lideri Putin'in perşembe günü askeri harekat kararı açıklamasıyla savaşa dönüştü. Batı bloğunun tüm açıklamalarına rağmen başlayan harekat ekonomiyi derinden sarstı. Borsa İstanbul(BİST) güne yüzde 7.5 düşmesinin ardından devre kesiciler çalıştı. Dolar 13.80 direncini kırarak yüzde 3'e yakın prim yaptı. Brent petrol 102 lirayı gördükten sonra bir miktar düşse de 100 TL'ye çıktı. Güvenli liman olarak görülen spot altın ise yine dün öğlen saatlerinde yüzde 4.5 yükselişle 885 lirayı test etti. Ons altın yüzde 1.5 artarak bin 938 seviyesinde. Analistler harekatın gidişatının fiyatları etkileyeceği görüşünde.

PETROL 7.5 YILIN ZİRVESİNDE

Tansiyonun bölgede daha fazla yükselmesi durumunda piyasa daha olumsuz sonuçlarla karşılaşabilir. Moskova Borsası, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlatması nedeniyle işlemlerini durdurdu. Moskova Borsası'ndan yapılan açıklamada işlemlerin ne zaman yeniden başlayacağı daha sonra duyurulacak.Bir süredir yatay giden ons altın bin 918 üzerinde kapanışlar gelmesi halinde  bin 966'nın test edilmesi bekleniyor. Petrol fiyatları da jeopolitik riskin yükselmesiyle son 7.5 yılın zirvesine ulaştı.Brent petrol yüzde 6'nın üzerinde değer kazanarak 100 dolar seviyesini aştı. Kripto para birimleri de sert gerileme gösterdi. Bitcoin yüzde 9’ayakın düşüşle 34 bin 935 dolar. Ethereum yüzde 10'a yakın düşüşle 2 bin 376 dolar. (UFUK KENDİRCİ-ÖZEL HABER)

Bakmadan Geçme