Rusya-Ukrayna krizinde sıcak saatler: Putin'in emriyle başladı

Ukrayna'nın doğusunda, Rusya'nın 2014'teki arka çıkmasıyla kurulan sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri, olası savaş durumu için tam seferberlik ilan etti.

Rusya-Ukrayna krizinde sıcak saatler: Putin'in emriyle başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm dünyanın gözü, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden kriz nedeniyle bölgeye çevrilmiş durumda. Her an bir savaşın başlayacağı dillendirilirken, gerilim her geçen gün daha da artıyor.

Gelişmeleri dakika dakika bu haberimizden takip edebilirsiniz.

NÜKLEER TATBİKAT BAŞLADI

13:43 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin stratejik nükleer güçlerinin gerçekleştireceği tatbikatın başlaması emrini verdi. Rusya'nın balistik füzelerinin de kullanılacağı tatbikat, Putin'in denetiminde gerçekleşiyor. Putin ile Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko'nun, stratejik güçlerin tatbikatını "durum odasından" izledikleri belirtildi.

12:48 Ukrayna sınırındaki Rostov bölgesi, Ukrayna'dan gelen insan sayısının artması nedeniyle OHAL ilan etti. Bölge Valisi Vasily Golubev, "Gelen insan sayısının artması eğilimi göz önüne alınarak olağanüstü hal ilan etmeyi uygun görüyoruz" dedi.

12:30 NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg, "Kremlin'in amacı sınırlarında daha az NATO birliği görmek olsa da olası bir işgalde, çok daha fazla NATO birliği görecek. Müttefiklerimizi korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağız " dedi. AB başkanı Ursula von der Leyen ise, herhangi bir saldırganlık durumunda Moskova'ya karşı "mali ve ekonomik yaptırım paketi" sözü verdi.

11:42 Reuters, görgü tanıklarına dayandırdığı haberde; Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde birden fazla patlama sesi duyulduğu bilgisini paylaştı.

1 UKRAYNALI ASKER ÖLDÜ

11:35 Ukrayna ordusu; ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu bir Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

10:43 Ukrayna'nın doğusunda, Rusya'nın 2014'teki arka çıkmasıyla kurulşan sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri, olası savaş durumu için tam seferberlik ilan etti. Sözde iki cumhuriyetin liderleri, yayımladıkları genel seferberlik kararnamesiyle, 18-50 yaşlarındaki erkeklerin bu kentlerden ayrılmalarını yasakladı.

Son kararı Putin verecek: Rusya Devlet Duması Luhansk ve Donetsk'i tanıma kararı aldı

RUSYA BU İKİ ÖZERK YÖNETİMİ TANIYABİLİR

Rusya Federasyonu Devlet Duması, Ukrayna'nın doğusunda Moskova'nın desteğiyle kurulan 2014 yılında sözde iki cumhuriyetin, Rusya tarafından tanınması lehinde karar almıştı. Bu konu ile ilgili son kararı ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin verecek.

BU SÖZDE CUMHURİYETLER NASIL KURULDU?

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz, 2013-2014 yıllarında başladı. Moskova yönetiminin Kırım'ı ilhak etmesiyle başlayan süreçte Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı güçleri destekleyerek, Donbass bölgesinde "Donetsk Halk Cumhuriyeti" ve "Luhansk Halk Cumhuriyeti" adı altında iki küçük özerk yönetim kurulmasına arka çıktı.

Aradan 8 yıl geçmesine rağmen Rusya destekli ayrılıkçılar varlığını sürdürüyor. Kiev yönetimi de yıllardır topraklarını geri almaya çalışıyor.

Kaynak: Haber7

Bakmadan Geçme