• Haberler
  • Güncel
  • Sağlık Antropolojisi: Sağlık Antropolojisi Nedir? Sağlık Antropolojisi Bilimi Çalışma Alanı!

Sağlık Antropolojisi: Sağlık Antropolojisi Nedir? Sağlık Antropolojisi Bilimi Çalışma Alanı!

Antropoloji biliminin bir alt dalı olan sağlık antropolojisi hakkında neler biliyoruz. Yoksa sağlık antropolojisi kavramının sadece profesör ve benzerlerinin havalı görünmek için uydurduğu bir kavram mı zannediyoruz. Ya da böyle bir kavramı hiç duyduk mu?

Sağlık Antropolojisi dediğimiz gibi bir alt dal olduğu için önce bu dalın gövdesini kısaca bir özet geçmek gerekir.

Antropoloji Nedir?

İnsanı toplumsal, kültürel ve biyolojik olarak köken ve gelişim bakımından araştıran bilime Antropoloji denir. Kısaca insanı anlama bilimidir. Ek olarak sosyoloji gibi insan ile alakalı olan her bilimle az çok bağlantısı vardır. Hem nicel hem de nitel metotları kullanan Antropoloji özellikle kültürel izafiyete ve kültürler-arası karşılaştırmaya verdiği önem ile dikkat çeker. Başlangıç olarak 1600’lü yılların kabul edildiği antropoloji kolonizasyonla beraber Avrupalıların keşfettiği ilkel insanları araştırma ihtiyacından doğmuştur. 1800’lü yılların sonuna doğru da modern anlamıyla yaklaşmaya başlamıştır.

Sağlık Antropolojisi Nedir?

Sağlık Antropolojisi ise ilacın ve tedavi yöntemlerinin kültürlere, coğrafyalara, inanışlara ve diğer etkenlere göre gelişimini inceler. Bu gelişimi ise tarihsel süreç içinde nasıl değiştiğini dikkate alarak izah eder. Sağlık antropolojisi, Kültür antropolojisinden 1963 yılında ayrılarak oluşan nispeten yeni bir bilimdir. Tedavi ve bakım (hasta bakımı yani) konularında değişik kültürlerde bu kavramların insan sağlığı ve yaşam süresi üzerindeki etkilerini açıklamaya çalışır.

Tedavi ve hasta bakımı gibi konularda kültürler arasında oluşan paralelliklere ve zıtlıklara parmak basar. Sağlık antropolojisi nedir veya diğer ismiyle tıbbi antropoloji nedir sorusunun cevabı özetle budur. Ayrıca tıp ve antropolojinin yanında etyoloji, epidemiyoloji ve ekoloji ile de bağlantıları vardır.

Sağlık Antropolojisinin Gelişimi Nasıl Olmuştur?

Sağlık antropolojisi nedir sorusu kısaca cevaplandığına göre bu bilimin gelişimi nasıl olmuştur konusuna geçilebilir. Sağlık Antropolojisi ya da Tıbbi Antropoloji, antropoloji alt dalları arasında görece en yenilerinden biridir. 1870’de bize kendini gösteren Kültürel Antropolojinin tıbbi antropoloji konularını da kapsar bir mahiyette olduğu anlaşılmıştır.

Akademik bir disiplin olarak ortaya çıkmaları 1900’lü yılların ortalarına rastlar. Amerikalı ve Avrupalıların tıp alanında uzman kişilerin hastane eğitimi konusuyla ilgilenmeye başlamalarına bir tepki olarak kendini gösterdi. 20. Yüzyılın ortasından önce hakkında yazılan makaleler antropolojinin tıptaki yerinin felsefi bir üslupla anlatısı gibidir.

1960’larda bazı doktorlar antropologların sağlık alanındaki bazı bulgularını tedavilerinde kullanmaya başladıkları bilinir. 1967 yılında hekimler ve antropologlar bir araya gelerek Tıbbi antropoloji derneğini kurdular. Bu tarih tıbbi antropolojinin doğum tarihi olarak bilinir. Daha sonraki yıllarda ise bu bilimin saygınlığı giderek artmış ve günümüzde dünya üzerindeki çoğu yüksek öğretim kurumuna bir bölüm olarak girmeyi başarmıştır.

Sağlık Antropolojisi Hangi Konuları Kapsar?

Yukarıda verilen parça parça bilgileri toplayıp özetlemek gerekirse, Sağlık antropolojisi sağlık kavramının tarihsel süreçte değişik kültürler içinde nasıl geliştiğinin ve değiştiğini birkaç farklı pencereden bakacak şekilde inceler. Tedavi yöntemleri ve hasta bakımıyla ilgili her şeyin farklı coğrafyalar ve farklı kültürler arasında nasıl başkalaşıp birbirinden ayrıldığını sistematik metotlarla inceler. Tıp alanı ile Antropolojinin kesiştiği her nokta sağlık antropolojisinin kapsadığı konulardır.

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme