Sağlık Bakanı Koca: Yeterince aşımız var!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de kuduz aşısıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığını, ayrıca hastaneye başvuran kuduz vakalarında da bir artış görülmediğini bildirdi.

Bakan Koca, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun'u valilikte ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Türkiye'nin dört bir yanında sağlık hizmetlerini daha ileri düzeye, daha nitelikli hale getirmek amacıyla şehir gezilerini sürdürdüklerine işaret eden Koca, Mardin'de bulunmaktan da mutluluk duyduğunu vurguladı.

Medeniyetler beşiği Mardin'in tarihte bu özelliğini tıp alanında da gösterdiğine dikkati çeken Koca, "Tarih, bin yıl önce bu topraklarda, insanı yüce tutan, insanlığın geleceğini insani değerlerde gören medeniyetin Anadolu'yu şifahanelerle donattığına, hangi inançtan ve etnik kökenden olduğuna bakmaksızın, ihtiyaç duyan her insana sağlık hizmeti sunduğuna şahit olmuştur. Bu medeniyet, bir benzetme yaparsak, hekim ruhlu bir medeniyetti. Bir hekimin, hastanın kim olduğuna bakmaması gibi, insanların arasında fark gözetmedi." değerlendirmesinde bulundu.

"Kuduz aşısıyla ilgili bir sorunumuz yok, vakalarda artış bulunmuyor"

Bakan Koca, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Piyasada kuduz aşısının bulunamadığı ve kuduz vakalarının görülme sıklığının arttığına ilişkin iddialara yönelik soru üzerine Koca, "Aşıyla ilgili herhangi bir sorunumuz yok, yeterince aşımız var. Bizim teknoloji transferiyle yerlileştireceğimiz 3 aşıdan birisi de kuduz aşısı, diğer iki aşı da Hepatit A ve su çiçeği. Vakalarımız açısından hastaneye müracaat eden hastalarımızda da bir artış olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim." dedi.

Koca, bazı şehirlerde ishal, kusma şikayetlerinde artış olduğuna yönelik soru üzerine, şunları kaydetti:

"Yer yer, bölgesel şebekeden, su arıtmadan kaynaklı ishal vakalarını görüyoruz. Halk sağlığı ekiplerimiz sahada, yaygın bir şekilde analizlerini çok sıkı bir şekilde yapıyor. Klorlamayı yakından takip ediyoruz. Gerektiğinde filyasyon yaparak, kaynağına inerek, hastalığın kaynağını ortadan kaldırmak noktasında da bir gayret ve çaba içinde oluyoruz. Bir salgın, genel bir salgın olduğundan söz etmek mümkün değil."

"Türkiye Yüzyılı vizyonuyla sağlıkta da bölgesel ve küresel koşullarda zirveyi hedefliyoruz"

Bakan Koca, "insana, insan ayırmadan, bir gözle bakan" hekimlik ruhunun her zaman sağlık hizmetlerinin düsturu olduğunu, salgın döneminde de devletin bütün gücünü insanı için seferber ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin sağlık altyapısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde "önce insan, önce sağlık" anlayışıyla 22 yıllık istikrarlı bir büyüme ve modernleşme süreci yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin dört bir yanında dünyanın en modern sağlık tesislerinin inşa edildiğini ve inşa edileceğini, Anadolu'yu, Mardin'i 21. yüzyılın şifahaneleriyle donattıklarını aktaran Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği Türkiye Yüzyılı vizyonu ile sağlık yatırımları, bilgi, teknoloji ve sağlık hizmeti üretimi noktasında bölgesel ve küresel koşullarda zirveyi hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun, her şeyi insanın hizmetine sunan medeniyetimizden güç alarak, insan merkezli bir kalkınma anlayışıyla küresel başarılar hedeflediğini vurgulamak istiyorum. Bu küresel hedefin meşruiyetini, sağlık hizmetlerini Türkiye'nin dört bir yanına eşit şekilde ulaştırarak sağladık. 85 milyon insanımıza, adil, eşit ve kapsayıcı sağlık hizmeti sunma hedefi doğrultusunda çok önemli mesafeler katettik."

 

Bakmadan Geçme