Seçim sonrası bu ürünlere zam bekleniyor

Düğün sezonun açılmasıyla evlenecek çiftler için geleneksel çeyiz alışverişi telaşı başladı.

Düğün öncesi düğün sahipleri tarafından hazırlanan, kullanılacak ürünlerinin toplanması olan kültür yapısı çeyizin,  günümüzde önemi azalsa da düğün sahipleri ihtiyaçlarını karşılamak, evlilik sonrası ekonomik açıdan rahat etmelerini sağlamak için çeyiz alışverişini yapmaya devam ediyor.

 Dedesinden babasına, babasından kendisine aktarılarak çeyizci mesleğini sürdürdüğünü belirten, 35 yıllık çarşı esnafı Veli Bükçe, “ Kış sezonu çok fazla düğün olmadığından çeyiz satışı çok fazla olmuyor. Yaz sezonu geldiği dönem düğün hareketliliği başlıyor. Hareketlilikle birlikte düğünü olanlar, gurbetten gelenler olduğundan çeyiz ürünlerinde rağbet biraz daha artıyor” ifadelerini kullandı.

‘ÜRÜNLERDE %100 FİYAT ARTIŞI VAR’

Geçen yıla oranla, çeyiz ürünlerinde  %1oo fiyat artışının olduğunu dile getiren esnaf Veli Bükçe, “Genelde müşterilere nevresim takımı, yatak örtüsü, pike, uyku seti satışı yapıyorum. İsteyen müşterilere paket halinde verdiğimiz ürünlerimizde oluyor. Ürünlerin fiyatlarında ise %100 bir artış söz konusu. Fiyat artışının sebebi kumaşların zamlanması. Kumaşın zamlanmasını da etkileyen en temel nedeni ise petrol ve dolar bazı diyebiliriz. Bu durumda satışlarımızı etkiliyor, alım gücünü düşürüyor. Müşteriler iki ürün alacağına bir ürün alıyorlar. Seçimden sonra ise ürünlere bir zam beklentimiz var” şeklinde konuştu.

Seçim sonrası bu ürünlere zam bekleniyor

‘MÜŞTERİLER FİYATLARA TEPKİ GÖSTERİYOR’

Kendisinin de nevresim takımı, yatak örtüsü, pike gibi çeyiz ürünlerinin diktiğini aktaran Veli Bükçe, “Kendim de dikim yapıyorum. El işçiliği, model ve zahmete göre ürünlerde fiyat değişikliliği oluyor. Örneğin diktiğim bir nevresim takımının dikimi ortalama 500-1200 TL arasında fiyatı değişiyor. Geçtiğimiz dönemlere kıyasla %100 bir fiyat artışı olduğundan fiyatlarda çok fark oluyor. Dolayısıyla kimi müşteri tepki gösterirken kimi müşteri piyasanın el verişine göre anlayış gösteriyor” dedi.

 ‘ESKİSİ GİBİ ÇEYİZ ALAN YOK’   

Günümüzde eskisi gibi çeyiz alınmadığını ifade eden Bükçe, sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden çeyiz alımı, çeyiz çeşidi daha fazla olurdu. Çeyiz serme adeti vardı. Düğün sahipleri çeyizlerini alır akrabaların görmesi için duvarla asar, evlerde sergi yaparlardı. Sergi günlerce sürer gelinin çeyizinde neler varmış diye bakılırdı. Şimdi böyle şeyler yok. Yeni evlenecek kişiler ihtiyacı olduğu kadar, kullanabileceği ürünleri alıyor Ürünleri alırken de çoğu evlenecekler interneti tercih ediyor. Bu durum bizi etkilese de ihtiyacı olan ürünleri almaları daha iyi.”

HABER: AHMET ÖZER - EDA NUR AKSOY

Bakmadan Geçme