• Haberler
  • Konya
  • Selçuk Üniversitesi, Konya'nın kültürel mirasını geleceğe taşıyor

Selçuk Üniversitesi, Konya'nın kültürel mirasını geleceğe taşıyor

Selçuk Üniversitesi, Konya'nın yazma ve nadir eserlerini koruma altına alarak Türkiye Yazma Eserler Kurumu'yla önemli bir işbirliğine imza attı. Protokolle birlikte eserlerin bakım, onarım ve dijitalleştirme çalışmaları hız kazanacak.

Selçuk Üniversitesi (SÜ), bünyesindeki el yazması ve nadir matbu eserlerin korunması, restorasyonu, dijitalleştirilmesi, kataloglarının hazırlanması ve erişime açılmasıyla ilgili olarak Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı (TÜYEK) ile protokol imzaladı.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre protokol, TÜYEK Başkanı Coşkun Yılmaz ile Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz tarafından imzalandı.Selçuk Üniversitesi, Konya'nın kültürel mirasını geleceğe taşıyor

YAZMA ESERLERİN GELECEĞE AKTARILMASI VURGUSU

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, kültür ve medeniyet tarihi açısından yazma eserlerin geleceğe aktarılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Yılmaz, “TÜYEK ile bu işbirliği, Selçuk Üniversitesinin bilimsel birikimini, kültürel mirasın korunmasıyla birleştiren önemli bir adımdır. Türk kültür ve medeniyet tarihine ait yazma ve nadir eserlerin korunarak dijital ortama aktarılması, bu eserlerin gelecek kuşaklara güvenle taşınmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda araştırmacıların erişimini kolaylaştırarak akademik üretkenliği de artıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Rektör Yılmaz, işbirliğine katkılarından dolayı TÜYEK Başkanı Coşkun Yılmaz ve Yazma Eserler Konya Bölge Müdürü Bekir Şahin’e teşekkür etti.

“YAZMA ESERLERİN KORUNMASI AÇISINDAN DEĞERLİ ADIM”

TÜYEK Başkanı Coşkun Yılmaz, tarihi, ilmi kadrosu ve başarılarıyla Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip olan Selçuk Üniversitesi ile yapılan bu işbirliğinin, yazma eserlerin korunması açısından değerli bir adım olduğunu vurguladı.

Yılmaz, “Protokol kapsamında devraldığımız bu eserler hızla dijitalleştirilecek, katalogları hazırlanacak ve herkesin istifadesine sunulacak. En iyi imkanlarla, en güvenli ortamlarda muhafaza edilecek ve en yetkin uzmanlarımız tarafından restore edilerek Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğümüzün raflarında ‘Selçuk Üniversitesi Yazma ve Nadir Eserler Koleksiyonu’ adıyla yer alacak.” dedi.

Yılmaz ayrıca, Rektör Hüseyin Yılmaz’ın yazma eserlerin geleceğe taşınması ve erişime açılması konusundaki yaklaşımının takdire şayan olduğunu belirterek, süreci başarıyla yürüten Bölge Müdürü Bekir Şahin’e de teşekkür etti.

ESERLER DİJİTALLEŞTİRİLECEK

Protokol kapsamında, Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile üniversitenin diğer birimlerindeki el yazması ve nadir matbu eserler, TÜYEK Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü raflarında “Selçuk Üniversitesi Yazma ve Nadir Eserler Koleksiyonu” adıyla yer alacak.

TÜYEK, bu eserlerin bakımı, onarımı, dijitalleştirilmesi ve kataloglanması gibi işlemleri gerçekleştirecek ve dijital ortama aktarılmış eserleri “yek.gov.tr” adresinden erişime açacak. Ayrıca eserlerin dijital kopyaları Selçuk Üniversitesi Kütüphanesine de teslim edilecek.Selçuk Üniversitesi, Konya'nın kültürel mirasını geleceğe taşıyor

ORTAK FAALİYETLER VE AKADEMİK DESTEK

Protokol kapsamında Selçuk Üniversitesi, yazma eser sergisi açmak istediğinde kendi koleksiyonunun yanı sıra TÜYEK’in koleksiyonlarından da yararlanabilecek.

Üniversitenin akademisyenleri ve öğrencileri, ilgili derslerini Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü bünyesinde uygulamalı olarak yapabilecek ve yazma eserleri doğrudan kullanabilecek.

 

Hakimiyet Gazetesi - Hakimiyet Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!