Selçuk Üniversitesinde 'Erol Güngör'ü Anlamak Paneli' gerçekleştirildi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ile Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı tarafından 'Erol Güngör'ü Anlamak' konulu panel düzenlendi.

Selçuk Üniversitesinde 'Erol Güngör'ü Anlamak Paneli' gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen panele Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Başer, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Köksal, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, öğretim elemanları, Vakıf üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Metin Aksoy, Prof. Dr. Erol Güngör’ün Üniversitenin bugünlere gelmesinde büyük emeklerinin olduğunu söyledi. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü görevinde Prof. Dr. Güngör’ün bıraktığı makamın ağırlığıyla çalışmalara devam etme gayretinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Aksoy, “İlimle hemhal bir çevrede yetişen Erol Güngör, Türk – İslam düşüncesinin yaşamı boyunca savunucusu oldu. Ailesinden getirdiği klasik ilim mirasını Türkiye ve yurt dışındaki Üniversitelerde modern bilimle birleştirip daima rasyonel, bilimsel yaklaşımı ve köklerine bağlı kişiliğiyle beraberinde gelenler için örnek bir bilim adamı portresi çizdi. Sosyal bilimlerde büyük ufuklar açan davranışsalcılığın en büyük ivme kazandığı yıllarda bu ekolün merkezi Amerika’ya davet edilen Prof. Dr. Erol Güngör Hoca, burada sosyal psikoloji alanında önemli çalışmalar yaparak alanının otoriteleriyle birlikte eğitim alıp projeler verdi.” diye konuştu.

“TÜRK – İSLAM TARİHİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADI”

Prof. Dr. Aksoy, Erol Güngör’ün davranışsalcılığın objektif ve akılcı perspektifiyle, Türk – İslam kültürü ve tarihi üzerine yaptığı analizlerle Türk milletinin kendi benliğini anlamlandırabilmesine büyük katkıda bulunduğunu belirtti. Bunu kendi kültürü ve değerlerini objektif bir bakış açısıyla yabancılaşmadan tahlil ederek gerçekleştirdiğini anlatan Prof. Dr. Aksoy, “Milliyetçilik, İslam ve modernite gibi çalışmalarla birlikte Türk düşüncesine ve Türk-İslam tarihine büyük bir mütefekkir olarak katkılar sağladı. Bu alanda önemli isimler arasında adını yazdırdı.” dedi. Panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Aksoy, Prof. Dr. Erol Güngör’ün vefatının 40’ıncı yılında anma programlarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

“DEĞERLERİMİZİ ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Başer, Prof. Dr. Erol Güngör’ün yüzlerce eser bıraktığını kaydetti. Erol Güngör, Nurettin Topçu, Cemil Meriç gibi şahsiyetlerin iyi anlaşılması gereken değerler olduğunu söyleyen Başer, “Selçuk Üniversitesi ve farklı üniversitelerde Aliya İzzetbegoviç’te olduğu gibi çeşitli programlarla değerlerimizi anlatmaya gayret ettik. Bundan sonra da anlatmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Caner Arabacı’nın moderatörlüğündeki panele geçildi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın “Anılarımda Erol Güngör ve Düşünce Yapısı”, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir “İslam’ın Bugünkü Meseleleri Üzerine Düşünceler” konulu konuşma gerçekleştirdi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Güngör “Sosyolojik Boyutu ile Kültür Değişmesi ve Türkiye”, Kırıkkale Üniversitesi Arş. Gör. Yunus Şahbaz ise “Aykırı Bir Başmuharrir Olarak Erol Güngör” konulu açıklamalarda bulundu.

Bakmadan Geçme