Selçuklu ve Osmanlı'nın Mimarisi Konya'da yaşıyor
Kültür ve ticaretin merkezi olarak bilinen Konya, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile şehirde görsel şölen oluşturuyor.
Anadolu Selçuklu Mimari’sinin en önemli örneklerinden olan Alaaddin ve Aziziye camileri, müze olarak kullanılan Karatay Medresesi ve İnce Minareli Medrese yapıları, en çok ziyaret edilen mekanlar olarak dikkat çekiyor.
“Konya’nın merkezinde camiler, çevresinde saraylar mevcut”
Alaaddin Tepesi'ndeki Kılıçaslan Köşkü’nün, Alaaddin Keykubat döneminde inşa edildiğini anlatan Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yüksek lisans öğrencisi Senem Pınargil , ‘‘Konya’nın merkezinde camiler(,) çevresinde saraylar mevcut. Buranın çevresinde Karatay Medresesi, İnce Minareli ve Sırçalı Medrese yer alır. Bu medreseler bu günün fakültelerine eş değerdir. Hukuk, Edebiyat ve Fen Fakültesi ne ise bu mekanlarda öyledir. Ayrıca Anadolu’nun ilk üniversitelerinden olan İnce Minareli Medrese’nin taç kapısındaki geometrik desenli işlemeleriyle dikkat çekiyor.’’ dedi.
İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli turizm yerlerinden olan Konya’da, yerli ve yabancı turistler Mevlana Müzesi’nden sonra en çok İnce Minareli Medrese, Karatay Medresesi, İplikçi ve Aziziye Camilerini ziyaret ediyor.
Selçuklu Devleti’nin Konya’yı başkent yapmasıyla tarihi eserleri inşa etmeye başladıklarını söyleyen Pınargil, ‘‘Alaaddin Camisi, Kılıçarslan Köşkü iç kale surları ve Selçuklu Sarayı’nın kalıntıları haricinde Selçuklu Dönemi’nden günümüze ulaşılabilmiş herhangi bir yapı kalmamıştır. Cumhuriyet döneminin başından beri sürdürüle gelen imar faaliyetleri pek çok kentte olduğu gibi Konya’nın da tarihi dokusunu olumsuz etkilemiştir.’’ diyerek sözlerini noktaladı.