Selçukya sohbetlerinde Akşehir konuşuldu

Konya kültürüne dikkat çeken etkinliklerle katkı sunmaya devam eden Selçukya Kültür Sanat Derneği Selçukya Sohbetlerinde Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya'yı ağırladı.

Selçukya sohbetlerinde Akşehir konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya kültürüne dikkat çeken etkinliklerle katkı sunmaya devam eden Selçukya Kültür Sanat Derneği Selçukya Sohbetlerinde Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya'yı ağırladı.

Elife Mısral'ın veciz sunumuyla başlayan programda, Selçukya Kültür Sanat Derneğinin 2019 Akşehir gezisi ve şiir dinletisi görselleri Akşehir türküleri eşliğinde izleyicilere sunuldu. Selçukya Kültür Sanat Derneği Onursal Üyesi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun programa özel video mesajı yayınlandı.

‘KENDİ ŞEHRİNİ BİLMEYEN EVRENSEL BİR DEĞER ÜRETEMEZ’

Açılış konuşmasında ise Dernek Başkanı, Av. Fatma Şeref Polat: “Selçukya Kültür Sanat Derneği olarak, baştan beri yürüttüğümüz kültür anlayışı; Önce kendi şehrimizi, kendi mahallemizi, kendi köyümüzü, kendi ilçelerimizi yani yereli tanımak ve bilmek üzerine kurulu. İnanıyoruz ki, kendi çevresini bilmeyen kendi şehrini tanımayan, milli ya da evrensel bir değer veya sanat üretemez. Her ağaç kendi kökleri üstünde güçlenerek yükselir.

Bu yüzden kültür gözlem gezilerimize Konya ve çevresinden başladığımız gibi ziyaret ettiğimiz ilçelerimizi de şehrimizle buluşturmak istedik.

Onun içindir ki; İlçe İlçe Konya Söyleşi Serimizin şehrimize ayrı bir güzellik getireceğini kültürümüze önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca gülmecenin başkenti, dünyanın tartışmasız tek merkezi, -çünkü aksini ispat edebilen yok- ve milli mücadelemizin eşsiz Batı Cephesi Karargâhı; Romanlara, şiirlere, türkülere, dizilere konu olmuş Akşehir ile bu programa başlamayı çok anlamlı buluyorum. Davetimize icabet eden kıymetli başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

Söyleşi öncesinde Akşehir’le ilgili şiirlere de yer verilen programda şairler Ahmet Üresin, Tayyip Sağ, Sevil Köse Akşehir’in güzelliklerine dair yazdıkları şiirleri okurken, Devriş Ahmet Şahin, Tarık Buğra’nın ünlü eseri Küçük Ağa’dan şiirsel bir bölümü yorumladı ve İsmail Detseli, Başkan Salih Akkaya’ya yazdığı şiiri okudu.

‘AKŞEHİR İL OLMAYI HAK EDİYOR’

Akşehir’in bir kültür şehri olduğunu vurgulayan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya da,

“Akşehir’imiz İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgesinin geçit güzergahında yer alıyor. Konya’ya 135 kilometre Afyon’a 190 kilometre, Ankara’ya 250 kilometre, Eskişehir, Kütahya’ya 200 kilometre, Isparta’ya 140 kilometre mesafededir. İç Anadolu’muzda Konya’mızın güzel ilçelerinden birisidir. Geçit bölgesinde olması, konuşma şivesine, kültürüne ve yemek kültürüne yansımıştır. Yaklaşık 100 bin nüfusludur. Bugün ilçe ama gelecekte inşallah il olacak. Bu il bizim sevdamız ve hak ettiğimizi de düşünüyoruz. İnşallah bir gün il olarak da Türkiye Cumhuriyetinin coğrafyasında yerini almış olacak. Turizmle ilgili çok ciddi yatırımlarımız var. Özellikle de geçmişteki miraslardan dolayı kültür turizmi noktasında gayretlerimiz var” şeklinde konuştu.

AKŞEHİR BİRİNCİ SIRADA

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, katılmış olduğu Selçukya Sohbetlerinde: “Akşehir, kadim tarihi geçmişi, kayıtlara geçen 16 türküsü, 8 farklı folklor oyunu, tescilli yemekleri, kendisine has, özgün mimarisi, yine kendine has kültürel kimliği ve içinde barındırdığı, uluslararası camiaya mal olmuş tarihi şahsiyetleri ile gerçekten şehir kimliğini hak etmiş önemli ilçelerimizden biridir.” Diye söze başladı. Sonra “Bizim de Akşehir Belediyesi olarak öncelikli iki temel hizmet alanımız var: Bunlardan birisi turizm altyapısını güçlendirmek içine yapılan, aslına uygun restorasyon çalışmaları ikincisi altyapı çalışmaları …

Şu anda çok bilinmese bile, Türkiye'de tarihi dokusu korunmuş, yerel mimarisi ile kendine has konak, ev ve sokakları hayata geçirilmiş, 2000'in üzerinde yenilenmiş veya aslına uygun restore edilmiş evimizle Akşehir 1. sırada yer almaktadır. Tarihçi akademisyenlerin bu konuda yaptığı isabetli benzetme ile “Akşehir, açılmamış bir çeyiz sandığıdır.” Aynı zamanda Akşehir 3 müzesi olan Türkiye'deki tek ilçe ve çok yakında 3 kültür merkezi olan tek ilçemiz olacak.” Diye anlatımına devam eden başkan, Yıldırım Beyazıt'ın tutsak kaldığı çilehane, Hasan Paşa Cami, Ulu Cami, İplikçi Cami Tarihi Akşehir Arasta Çarşısı, Seyit Mahmut Hayrani, Türbesi Nasrettin Hoca Türbesi, Batı Cephesi Karargâhı Müzesi, Ermeni Kilisesi gibi Akşehir'deki önemli tarihi yapılar ve buralarda yürütülen restorasyon çalışmaları ve son durumları hakkında geniş bilgi verdi.

Akşehir'de yapılan kültürel etkinliklere de değinen Başkan Akkaya, Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri, Uluslararası Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Şenlikleri, Uluslararası Yamaç Paraşütü Festivali ve 24 Ağustos Onur Günü Kutlamaları ile Ulusal Nasrettin Hoca Fıkraları Canlandırma Yarışması gibi Akşehir'de yapılan kültürel etkinlikleri, pandemi süreci sebebi ile duraksama olsa da bu yıl büyüterek devam etmeyi planladıklarını söyledi.

TARİHİ MAÇ

Başkan Salih Akkaya tarihçilerin ortak kanaatine göre Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatında 2 maçı baştan sona izlediğinin tespit edildiğini bunlardan birinin Akşehir'de 1922 yılında Büyük Taarruz ‘un öncesinde oynanan özel bir maç olduğunu anlattı. Bu maçın aslında, harekât planı hazırlıklarını kamufle etmek amacıyla yapıldığını belirten Başkan konuşmasına şöyle devam etti: “Kuvvet komutanlarını Akşehir'e, Büyük Taarruz Harekât Planı'nın son şeklini görüşmek üzere çağıran Mustafa Kemal Paşa bunu gizli, görünürde ise bir maç daveti bahanesiyle yapar. Karargâh kuvvetleri ve kolordu askerleri arasında geçecek olan bu futbol oyunu, aslında gece yapılacak görüşmeleri düşman taraftan gizlemek amacıyla yapılmıştır. Gündüz çok güzel bir karşılaşma olur ve bu karşılaşma o kadar dikkat çeker ki Amerika'daki bir gazetede yayınlanır. Daha sonra bir gazetede ise Yunan bir komutanın “Türkler tamamen ümidini kesti ve her şeyden vazgeçip maçla oyunda vakit geçiriyorlar” şeklinde yorumlarını paylaşmasına sebep olur. Böylece maksat da hasıl olmuştur. Biz bu maçı her yıl 24 Ağustos Onur Gününde yeniden oynayarak canlandırıyoruz. Garnizon komutanımızın destekleri ve askerlerimiz ile Akşehir Sporda oynayan oyuncular her yıl bu tarihi maçı canlandırmak sureti ile yaşatıyoruz. Daha önce 1970 yılında Galatasaray, Fenerbahçe ve Denizlispor Akşehir'e gelerek bu önemli maçı canlandırmış. Bu yıl da 24 Ağustos Onur Günümüz ve 30 Ağustos Zaferimiz ve bu tarihi maçın 100. yılı olduğu için yine önde gelen takımlarımızla canlandırmak istiyoruz ve bunun çalışmalarına da şimdiden başladık.” Dedi.

YILDIRIM BEYAZID'A VEFA

1402 yılında yapılan Ankara savaşında Emir Timur'a yenilen Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazid bilindiği üzere Akşehir'de Seyyid Mahmut Hayrani Türbesi yanındaki Ferruhşah Mescidi çilehanesinde hapsedilip orada vefat etmiştir.Bizde göreve geldikten sonra Akşehir'de bulunan Yıldırım Mahallesi'nin ismini Yıldırım Beyazid Mahallesi olarak değiştirdik.Yine Akşehirimizde bulunan Yıldırım İlkoku'nun ismi aynı şekilde Yıldırım Beyazid İlkokulu olarak güncelenecek ve kısa bir zaman içerisinde Ferruhşah Mescidi civarna Yıldırım Beyazid ansına temsili bir yer inşa edilecek dedi.

İlgi ile izlenen söyleşinin ardından, uzun bir zaman da salondan gelen sorulara ayıran Başkan Akkaya, herkesi Akşehir’e davet ederek konuşmasını tamamladı.

Akşehir Belediyesi’nin “kiraz lokumu” ikramı ile tatlandırdığı söyleşi sonunda Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ve Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin tarafından, Başkan Dr. Salih Akkaya’ya teşekkür plaketi Akşehir Belediyesi Kültür Müdürü İbrahim Öncel’e, Selçukya Güldestesi takdim edildi. Konuk Başkana Karatay Belediyesi tarafından gönderilen hediye paketi ve salonda bulunan şair ve yazarların imzalı kitapları da sunuldu. Hatıra fotoğrafları ardından etkinlik sona erdi

Bakmadan Geçme