Senaryo yazmak isteyenler bu bilgiler tam size göre!

Kolay bir senaryo nasıl yazılır? Senaryo yazmanın püf noktaları nelerdir? İşte haberden detaylar… 

Senaryo yazma bir tiyatro, film ya da dizi çekmenin ilk ve en önemli aşamasını oluşturur. Peki senaryo nedir? basit yoldan senaryo nasıl yazılır? Senaryo yazarken nelere dikkat edilmedi? İşte haberden detaylar… 


SENERYO NEDİR? 


Senaryo, ne kadar edebi bir metin gibi görünse de senaryo bir teknik metindir. Senaryo bir hikâyenin nasıl kurgulanacağını, nasıl işleneceğini, nasıl görsellerin ortaya çıkacağını ve en önemlisi hikâyede var olan karakterlerin nasıl bir role bürüneceğini anlatan teknik bir metindir.


SENARYO YAZARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ VE BİR SENARYONUN TEMELLERİ NASIL ATILMALI? 

Senaryo yazmanın ilk adımı bir hikâyeden başlar, bu hikâye çok güçlü de olabilir veya basit de olabilir. Senaryo yazarken önemli olan ve üzerinde durulması gereken öğe hikâyenin nasıl işlendiğidir. Yani basit bir hikâyeden çok güzel işler de çıkabilir. İkinci adım olarak bu hikayemize uygun ve oluşturulan diğer karakterlerle uyumlu ve güçlü bağları olan karakterlerlerin oluşturulmasıdır. Tabii bu karakterlerin çok güçlü yerleştirilmesi gereklidir. Bir senaryoda bir karakterin oluşumu ve karakterlerin sağlam oturtulması çok önemlidir. Bir karakter oluşturmanın en kolay ve en iyi yöntemi çok iyi gözlem yapmadan geçer.


Örneğin bir arkadaşınız, bir akrabanız veya çevrenizdeki bir insan da olabilir.  O kişiyi gözlemleyerek karakterinizi oluşturabilirsiniz ve bazen gözlemlediğiniz kişiden yeni bir hikâye ortaya çıkabilir.
Karakterinizi belirledikten sonra işin teknik kısmına gelebilirsiniz. Yani karakter analizine, bu karakter analizi, karaterinizi diğer karakterlerden ayıran, ismi, yaşı, fiziki özellikleri, psikolojik özellikleri, ailesi, sevdiği şeyler, sevmediği şeyler. Bir insanın ona has özelliklerini kendi karakterinize işlemenizdir. 
Karakterinizin tüm bilgilerini analiz etmeli ve böylece senaryonun ileri aşamalarında karmaşıklığı önler ve senaryo yazarken işinizi kolaylaştırır.


Karakterlerinizi güçlü bir şekilde senaryoya yerleştirdiyseniz artık üçüncü adıma geçebilirsiniz. Olayların oluşumu, sıralanışı, birbiriyle bağlantıları ve karakterlerin çatışmaları, hangi karakterlerin hangi karakterlerle bağlantısı olduğunu ve karakterlerin hangi olaya dâhil olacağını belirleyin ve eğer her şey oturduysa bir yol belirlendiyse artık senaryonuzu yazmaya başlayabilirsiniz.
 Öncelikle etkileyici ve izleyiciyi merakta bırakıp filmin devamını izlettirecek bir giriş sahnesi çok önemlidir. Eğer giriş sahneniz izleyiciyi etkilerse filmi izlemekten vazgeçmeyecektir. Giriş sahnesini yazdıktan sonra karakter tanıtımı, olay başlangıçları ve karakter ile olaylar arası çatışmalara yavaş yavaş başlayabilirsiniz


SENARYO YAZARKEN YAPILAN YANLIŞLAR


Bir hikayenin başlangıcı izleyiciyi hikayeye çekmek için çok önemlidir ve başlangıç iyi olmazsa bu büyük bir hata olacaktır

ZAYIF KARAKTER OLUŞUMU


Oluşturduğunuz karakterler zayıf ise hikayeniz güçlü olsa bile karakterlerinizin izleyiciyi tatmin etmeyeceği için senaryonuz zayıf kalacaktır bu da çok büyük bir yanlıştır karakter oluşturulması ve seçimi çok önemlidir.

DİYALOG AĞIRLIĞI


Aşırı diyalog kullanımı hem izleyiciyi sıkar ve hem de filminizi görsel unsurlardan uzaklaştırır

KLİŞELERİN AŞIRI KULANIMI


Kişilerin, ögelerin, olayların... sıkça kulanılması senaryonuzu sıradan bir eser kılar

BAĞIMSIZ FLASHBACKLER 
Flashbackler doğru yerde kulanılmazsa hikayenizin akışını bozabilir

ANA TEMA EKSİKLİĞİ


Hikayenizin temel bir teması olaması izleyiciye bir amacın veya anlamın eksik olduğunu hissettirir

AŞIRI AÇIKLAMA
Senaryodaki olayların aşırı bir şekilde açıklanması ve gösterilmesi izleyiciye bir şeyin bırakmamak anlamına gelir.

ZAYIF ÇATIŞMA YÖNTEMLERİ 


Olayları ve karakterler arası çatışmanın iyi işlenmemesi ve yeterince derin olamaması izleyiciyi gerilimden mahrum bırakır

TUTARLI OLMAYAN KARAKTER DAVRANIŞLARI 

Karakterlerinizin hikaye boyunca yaptıkları hareketler çok önemlidir eğer karakteriniz aşırı gereksiz hareketlerde bulunursa izleyici karakterle bağ kuramaya bilir.

FİNAL YAPMA SORUNU

Final çok önemlidir eğer yapacağınız son ansızın veya yerinde olmazsa izleyiciyi tatmin etmeyebilir

Senaryonuz bir film, bir dizi, bir reklam veya bir klip senaryosu olabilir ve  her türün kendine göre yazılış teknikleri vardır. Fakat ne senaryosu olursa olsun senaryonuzu başka bir senaryo gibi yazarsanız senaryonuz çok zayıf kalacaktır. Ve şunu unutmamalıyız ki basit bir hikayeden  başarılı işer çıkarılırken çok güçlü ve iyi bir hikayeden de başarısız işler çıkabilir.
 

Özel Haber

Bakmadan Geçme