Seydişehir leblebisine coğrafi işaret: 175 yıllık ocak 6. kuşakta yanıyor
2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Konya'nın Seydişehir leblebisi, 175 yıllık bir aile geleneğiyle üretilmeye devam ediyor. Bugün, mesleğin 6. kuşak temsilcisi Eyüp Şenarslan, babasından devraldığı ocakta üretimi sürdürüyor.
Türk Patent ve Marka Kurumunca 2023'te coğrafi işaret alarak tescillenen Seydişehir leblebisi, ailenin 6. kuşak temsilcisi tarafından üretilmeye devam ediyor. Babasından devraldığı mesleği sürdüren leblebi üreticisi, Eyüp Şenarslan (30) 175 yıllık leblebi ocağının sönmemesi için çalışıyor.
“OĞLUM OLURSA ONA DEVRETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”
Şenarslan, babasının emekli olmasına rağmen zaman zaman kendisine yardıma geldiğini belirtti. Kendisinden 5 kuşak öncesinin de leblebi ürettiğine dikkat çeken Şenarslan, “Babam bana devretti, nasip olur da bir oğlum olursa ben de ona devretmeyi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
“GÜNDE 50 KİLOGRAM KAVURUYORUZ”
Okul çıkışlarında babasına yardım ederek mesleğe başladığını belirten Şenarslan, "Dükkanı sabah 08.00'de açıyor, akşam 20.00'de kapatıyoruz. Taze taze sıcak leblebi kavuruyoruz. Çok fazla yapıp bayatlamasını istemiyoruz. Günde aşağı yukarı 50 kilogram civarında kavuruyoruz. Ertesi gün bir daha yapıyoruz." dedi.
Şenarslan, leblebinin coğrafi işaret almasının işlerine de olumlu yansıdığını dile getirdi.
“ZOR BİR MESLEK”
Emekliliğinin ardından ata mirası ocağı oğluna devreden Hulusi Şenarslan da babasından öğrendiği mesleği oğluna bırakmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Şenarslan, Seydişehir'de leblebiciliğin 730 yıllık tarihi olduğunu, o günden bu yana da ilçede leblebi üretiminin yapıldığını ifade ederek, "Leblebi kavrulurken çok güzel koku çıkar. Bir nohut dört sefer ateşten geçer, iki ay emek çekilir. Zor bir meslek. Babam, alüminyum fabrikası kurulmadan evvel 365 tane bu tezgahtan olduğunu söylüyor ama günden güne azaldı. Sadece şu anda iki kişi kaldık. Lise yıllarında babama yardıma gelirdim. Üniversiteyi bitirdikten sonra baba mesleğine sarıldık. 1993'ten beri bu işi yapıyorum. Aslında makine teknikeriyim. Ufak tefek tamiratları kendimiz yapıyoruz. Emekli olunca oğluma devrettim. Şimdi ona yardım ediyorum. Gelen müşteriler eskiden babamı sorarlardı, şimdi beni soruyorlar. Bu iş silsileyle devam ediyor." şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





