Soykırımın yıl dönümünde Konya ayakta! Binlerce kişi Gazze için sessiz yürüdü...
Konya'da bu akşam binlerce vatandaş, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek ve Gazze'de hayatını kaybedenlere destek olmak amacıyla anlamlı bir etkinlikte bir araya geldi. Kentin simge noktalarından Kılıçarslan Meydanı ve Mevlana Meydanı, Filistin için yükselen sessiz bir çığlığa sahne oldu.
Ellerinde Filistin bayrakları, pankartlar ve mumlarla meydanı dolduran vatandaşlar, zulme karşı sessiz ama son derece güçlü bir duruş sergiledi. Katılımcılar, İsrail’in saldırılarını protesto ederek, dünyaya Konya’dan “adalet ve insanlık” çağrısı yaptı. Yediden yetmişe her kesimden insanın katıldığı yürüyüşte kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da omuz omuza saf tuttu.
SESSİZ AMA ANLAMLI BİR MESAJ
Etkinlik, tam da İsrail’in Filistin halkına uyguladığı soykırımın yıl dönümünde gerçekleştirildi. Saat 20.30’da başlayan yürüyüşte kalabalık, hiçbir slogan atmadan, sessizliğiyle direnişin simgesi oldu. Meydanlarda yükselen sessizlik, aslında binlerce kişinin tek yürek olduğunda ortaya çıkan en gür çığlık olarak yankılandı.
MEVLANA CADDESİ’NDE SAVAŞIN GÖRÜNTÜLERİ CANLANDIRILDI
Kalabalık, Mevlana Caddesi boyunca ilerlerken savaşın acı yüzünü katılımcılara hissettirmek için özel ses efektleri kullanıldı. Caddede yankılanan bomba sesleri, ambulans sirenleri ve çığlıklar, Gazze’deki yıkımı ve acıyı tüm gerçekliğiyle gözler önüne serdi. Katılımcılar bu anlarda duygusal anlar yaşarken, birçok kişinin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
KIRMIZI IŞIKLA GAZZE’YE SESSİZ MESAJ
Etkinliğin en dikkat çekici anı, Mevlana Meydanı’na gelindiğinde yaşandı. Tüm ışıklar kapatıldı, yalnızca kırmızı bir ışık yakılarak Gazze’de dökülen kan sembolize edildi. Kırmızı ışığın aydınlattığı meydanda derin bir sessizlik hâkim oldu. Bu an, katılımcıların yüreklerine kazınırken, kırmızı ışık Konya’dan Gazze’ye gönderilen güçlü bir mesaj haline geldi.
DUALAR GÖKYÜZÜNE YÜKSELDİ
Kırmızı ışık altında ellerini semaya kaldıran kalabalık, Filistin halkı için barış ve adaletin hâkim olması adına dualar etti. Meydanı dolduran binlerce kişi, sessizliği dualarıyla bozdu. Etkinlik boyunca sık sık “Gazze yalnız değildir”, “Filistin halkı için adalet” pankartları dikkat çekti.
7 DAKİKALIK OTURMA EYLEMİ
Yürüyüşün ardından Mevlana Meydanı’nda 7 dakikalık sessiz bir oturma eylemi yapıldı. Bu eylem, Gazze’de yaşamını yitiren çocukların ve kadınların anısına gerçekleştirildi. Katılımcılar yere oturarak sessizliklerini korudu ve bir kez daha İsrail’in saldırılarını kınadı.
“GAZZE İÇİN ADALET, İNSANLIK İÇİN DAYANIŞMA”
Etkinliğin sonunda yapılan çağrıda, dünya kamuoyuna “Gazze için adalet, insanlık için dayanışma” mesajı gönderildi. Katılımcılar, bu sessiz yürüyüşle yalnızca Filistin’e destek vermekle kalmadıklarını, aynı zamanda tüm insanlığa barış ve vicdan çağrısında bulunduklarını vurguladı.