Stresin etkisi, kırık kalp sendromu ve kalp sağlığına etkisi

Kırık Kalp Sendromu hakkında bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nden Doç. Dr. Cihan Altın, stresin etkisiyle ortaya çıkan ve kalp krizine benzer belirtiler gösteren bir hastalık olduğunu ifade etti.

Kırık Kalp Sendromu adıyla anılan ve son zamanlarda artan vaka sayılarıyla dikkat çeken bir hastalık hakkında bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nden Doç. Dr. Cihan Altın, 8-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında, bu sendromun belirtileri, sebepleri ve tedavi yöntemleri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Sendromun, ağır stres yaşayan bireylerde adrenalin salgılanmasına neden olarak kalbin gücünü kaybetmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Altın, özellikle 50 yaş üstü kadınlarda sıkça görüldüğünü vurguladı.

1991 yılında Japon doktorlar tarafından keşfedilen bu hastalığın, son yıllarda popüler hale gelmesiyle birlikte toplumda daha fazla bilinir hale geldiğini aktaran Altın, ağır stres kaynaklarının başında yakın bir aile üyesini kaybetme, ayrılık, iş veya maddi kayıpların geldiğini ifade etti. Bu stresin vücuda etkisiyle adrenalin salgılandığını ve kalp gücünün azaldığını belirten Altın, bunun sonucunda da nefes darlığı, kalp çarpıntısı, bayılma gibi belirtiler ortaya çıktığını dile getirdi. Bu belirtilerin kalp krizi ile benzerlik gösterdiğini ve bu nedenle doktorların genellikle hastaya kalp krizi teşhisi koyabileceğini, ancak mutlaka uzman bir kardiyolog tarafından incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Tedavi sürecinde ilaç tedavisinin uygulandığını ve hastaların genellikle 1 hafta ile 6 ay arasında iyileşme gösterebildiğini belirten Altın, ancak bu hastaların da kalp krizinde olduğu gibi tekrarlayabilecekleri uyarısını yaptı. Bu nedenle belirtileri olan hastaların hızlı bir şekilde uzman bir doktora başvurması gerektiğini dile getirdi. Kalp sağlığı için beslenme ve egzersizin önemine de değinen Altın, haftanın 3 günü tempolu yürüyüş yapılmasını ve fast food tarzı yiyeceklerin tüketilmemesini önerdi.

Bakmadan Geçme