Sudan Dışişleri Bakanı Vekili: 'IGAD, Çin ve Rusya ile ortaklıklar kurmalı'

Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ali es-Sadık, Doğu Afrika'daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) Çin ve Rusya ile ortaklıklar kurması gerektiğini söyledi.

Sudan Dışişleri Bakanı Vekili: 'IGAD, Çin ve Rusya ile ortaklıklar kurmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sadık, Doğu Afrika bloğu IGAD’ın, bugün ülkesinde yapılan 48’inci olağan toplantısı öncesinde Sudan resmi haber ajansı SUNA’ya yaptığı açıklamada, IGAD'ın uluslararası toplumla ilişkilerini yeniden dengelemesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Sadık, "28 IGAD ortağının çoğunlukla Batılı ülkelerden ve Avrupa Birliği ile Arap Birliğinden olduğu akılda tutularak, Çin, Körfez ülkeleri ve Rusya gibi geleneksel olmayan ortaklar bulmak için çaba gösterilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Sudan, başkanlığı döneminde başka ortaklar arıyor. Belli bir gruba bel bağlamak istemiyoruz. Uluslararası ilişkilerimizde Doğu ile Batı arasında bir denge oluşturmak istiyoruz." diyen Sadık, örgütte Arapça'nın, İngilizce ve Fransızca'nın yanı sıra resmi dillerden biri olarak kabul edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sudan'daki demokratik geçişi desteklemek için IGAD liderleri, 29 Kasım 2019'da Doğu Afrika bloğu başkanlığına ilk kez Sudan'ı seçti. Bloğa 2008'den beri Etiyopya başkanlık ediyordu.

Başkent Hartum’daki Corinthia Otel’de gerçekleştirilen 48’inci olağan toplantıda, IGAD üyesi devletlerdeki barış, güvenlik, kalkınmanın yanı sıra kuraklık, çölleşme ve iklim değişikliği konuları ele alındı.

Bölge sorunlarına çözüm üretmek ve işbirliğini geliştirmek üzere 1996’da kurulan ve Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ile Uganda'nın üyesi olduğu IGAD’ın merkezi Cibuti'de bulunuyor.

Bakmadan Geçme