Tarihte Bugün: 29 Ocak

29 Ocak tarihinde önemli olaylar yaşandı. Shakespeare'in Romeo ve Juliet sahnelendi, Rus Çarı III. Fyodor tahta çıktı, Benz'in otomobil patenti alındı, Paris Alman zeplinleri tarafından bombalandı. Mustafa Kemal Atatürk İzmir'de evlendi, İspanya'da diktatör değişikliği yaşandı, Türk filmi Leblebici Horhor Ağa tamamlandı. Deng Xiaoping ve Jimmy Carter diplomatik ilişkileri yeniden başlattı, 12 Eylül Darbesi'nin idamları gerçekleşti, Fransa nükleer denemelere son verdi. 2009'da Davos'ta Tayyip Erdoğan ve Şimon Peres arasında 'one minute' tartışması yaşandı.

29 Ocak tarihinde önemli olaylar yaşandı. Shakespeare'in Romeo ve Juliet sahnelendi, Rus Çarı III. Fyodor tahta çıktı, Benz'in otomobil patenti alındı, Paris Alman zeplinleri tarafından bombalandı. Mustafa Kemal Atatürk İzmir'de evlendi, İspanya'da diktatör değişikliği yaşandı, Türk filmi Leblebici Horhor Ağa tamamlandı. Deng Xiaoping ve Jimmy Carter diplomatik ilişkileri yeniden başlattı, 12 Eylül Darbesi'nin idamları gerçekleşti, Fransa nükleer denemelere son verdi. 2009'da Davos'ta Tayyip Erdoğan ve Şimon Peres arasında “one minute” tartışması yaşandı.
1595 - ROMEO VE JULİET İLK KEZ SAHNELENDİ 
William Shakespeare'in ünlü eseri Romeo ve Juliet, muhtemelen ilk kez sahnelendi.
1676 - III. FYODOR RUS ÇARI OLDU 
Rus İmparatorluğu'nda III. Fyodor tahta çıktı.
1861 - KANSAS, AMERİKA'YA KATILDI 
Kansas, Amerika Birleşik Devletleri'nin 34. eyaleti olarak katıldı.
1886 - BENZ'İN OTOMOBİL PATENTİ 
Karl Benz, benzinle çalışan ilk otomobilin patentini aldı.
1916 - PARİS ALMAN ZEPLİNLERİ TARAFINDAN BOMBALANDI 
I. Dünya Savaşı'nda Paris, ilk defa Alman zeplinleri tarafından bombalandı.
1923 - MUSTAFA KEMAL PAŞA İZMİR'DE EVLENDİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, İzmir'de Latife Hanım ile evlendi.
1930 - İSPANYA'DA DİKTATÖR DEĞİŞİKLİĞİ 
İspanya'da General Miguel Primo de Rivera, öğrenci gösterileri sonucu istifa etti; yerine General Dámaso Berenguer atandı.
1934 - TÜRK FİLMİ LEBLEBİCİ HORHOR AĞA TAMAMLANDI 
Muhsin Ertuğrul'un yönettiği, senaryosu Nâzım Hikmet'e ait olan Leblebici Horhor Ağa adlı film, 2. Venedik Film Festivali'nde ödüllendirildi.
1979 - DENG XİAOPİNG VE JİMMY CARTER DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ YENİDEN BAŞLATTI 
Çin Başkan Yardımcısı Deng Xiaoping ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter, diplomatik ilişkileri yeniden başlatan antlaşmayı imzaladı. 
1983 - 12 EYLÜL DARBESİ'NİN İDAMLARI 
ASALA militanlarından Levon Ekmekçiyan'ın idamı gerçekleşti; ayrıca kuyumcu soygununda polis memuru ve kuyumcu oğlunu öldüren sol görüşlü militanlar da idam edildi. 
1996 - FRANSA NÜKLEER DENEMELERE SON VERDİ 
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransa'nın nükleer denemelere son verdiğini açıkladı.
2009 - TAYYİP ERDOĞAN VE ŞİMON PERES ARASINDA DAVOS'TA TARTIŞMA 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsviçre'nin Davos şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin olayları nedeniyle basın toplantısında tartıştı.
 

Özel Haber

Bakmadan Geçme