Tarihte Bugün 4 Ocak: Bu Olaylar Bugün Yaşandı

4 Ocak, tarihte birçok önemli olaya sahne olmuş bir gün. İlk başarılı apandisit ameliyatından Gandi'nin tutuklanmasına, ırkçılığa karşı uluslararası sözleşmenin imzalanmasından Bab-ı Ali isyanına ve Finlandiya'nın, Burma'nın bağımsızlığını ilan etmesinden Mars'ın keşfine kadar çok sayıda tarihi olay bugün yaşandı.

4 Ocak, tarihte birçok önemli olaya sahne olmuş bir gün. İlk başarılı apandisit ameliyatından Mahatma Gandi’nin tutuklanmasına, ırkçılığa karşı uluslararası sözleşmenin imzalanmasından Bab-ı Ali isyanına ve Finlandiya’nın, Burma’nın bağımsızlığını ilan etmesinden Mars’ın keşfine kadar çok sayıda tarihi olay bugün yaşandı.

İLK BAŞARILI APANDİSİT AMELİYATI

1885 - Bugün, tıp tarihinde önemli bir dönemeç yaşandı. Dr. William W. Grant tarafından gerçekleştirilen ilk başarılı apandisit ameliyatı, hastası Mary Gartside'a başarıyla uygulandı.

MEŞHUR BAB-I ALİ YANGINI

1911 - Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da, Babıâli yangını meydana geldi. Yangın, tarihi yapıları etkileyerek dönemin önemli olaylarından biri olarak kayıtlara geçti.

RUSYA FİNLANDİYA’NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIDI

1918 - Rusya, Finlandiya'nın bağımsızlığını tanıdı; bu olay, Finlandiya'nın bağımsızlık sürecinde önemli bir adım olarak kabul edildi.

İSTANBULSPOR BUGÜN KURULDU

1926 - Türk spor tarihinde iz bırakan bir olay gerçekleşti. İstanbulspor, Kemal Halim Gürgen tarafından kuruldu, kulüp daha sonra birçok başarıya imza attı.

MAHATMA GANDİ TUTUKLANDI

1932 - Hindistan'ın önde gelen liderlerinden Mahatma Gandhi, ülkedeki bağımsızlık mücadelesi sırasında tutuklandı.

JAPONYA’DA FAŞİST DÖNEM

1939 - Japonya'da faşist Hiranuma Kiichirō, başbakan olarak göreve başladı; bu olay, Japonya'nın siyasi ve ideolojik değişimlerine işaret etti.

BURMA BAĞIMSIZLIĞINI KAZANDI

1948 - Asya'nın güneydoğusundaki Burma, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı ve bağımsız bir ulus olarak varlığını sürdürmeye başladı.

IRKÇILIĞA KARŞI ULUSLARARASI SÖZLEŞME

1969 - Uluslararası toplum, her türlü ırk ayrımcılığının kaldırılmasına dair bir sözleşme imzaladı, bu önemli adım, insan hakları mücadelesinde bir dönüm noktası olarak kabul edildi.

NASA MARS’A BAŞARILI BİR İNİŞ YAPTI

2004 - NASA'nın uzay aracı Spirit, Mars'a başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Bu, Mars keşif programındaki önemli bir aşamaydı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK GÖKDELENİ BUGÜN TAMAMLANDI

2010 - Dubai'de inşa edilen Burç Halife'nin tamamlanmasıyla, dünyanın en yüksek gökdeleni unvanını elde etti. Bu olay, mimari ve inşaat alanında büyük bir başarı olarak kayıtlara geçti.

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme