• Haberler
  • Keşfet
  • Tekerleği Kim İcat Etti? Tekerleğin tarihçesiyle ilgili detaylar...

Tekerleği Kim İcat Etti? Tekerleğin tarihçesiyle ilgili detaylar...

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan bir buluştur. İlk örneklerine Mezopotamya bölgesinde rastlanan tekerlek, yük taşımak için oluşturulmuş ve dairesel bir forma sahiptir. İşte tekerleğin icadıyla ilgili detaylar ve tarihçesi...

Tekerlek, insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan bir buluştur. İlk örneklerine Mezopotamya bölgesinde rastlanan tekerlek, yük taşımak için oluşturulmuş ve dairesel bir forma sahiptir. İşte tekerleğin icadıyla ilgili detaylar:

- İlk Örnekler ve Tarihçesi: Tekerleğin ilk örnekleri, yük taşımak için kullanılan yuvarlak ağaç kütükleridir. Bu izlere Mezopotamya'da rastlanmaktadır. Amerikalı arkeolog Speiser'in Gawra'da gerçekleştirdiği kazılarda tekerleğin ilk izlerine rastlanmış ve bu kalıntılar M.Ö. 3000 ile M.Ö. 2500 yıllarına tarihlenmiştir.

- Sümerler ve Tekerlek: Sümerler, tekerleği ilk olarak resmeden uygarlık olarak bilinir. Kazılarda ele geçirilen Sümer piktogramlarında tekerlekli kazığa rastlanmıştır. İngiliz arkeolog Woolley de Ur'da M.Ö. 2950 yılından kalan bir mezarda tekerlek kalıntılarına ulaşmıştır. Bu bilgilerden hareketle tekerleği hangi uygarlık keşfetti sorusuna Sümerler cevabını vermek doğru olacaktır.

- İcatın Nedeni: Tekerleğin ne gibi bir ihtiyaca cevap olarak icat edildiği tam olarak bilinmemekle birlikte farklı görüşler mevcuttur. General Frugier'e göre, insanlar avladıkları hayvanları ve kaya parçalarını taşımak için bir araca ihtiyaç duymuş ve kesilmiş bir ağacın yuvarlandığını gözlemleyerek tekerleği akıl etmişlerdir.

Tekerleğin icadı, medeniyetlerin beşiği olarak bilinen Mezopotamya'da ortaya çıkmış ve günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. 

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme