• Haberler
  • Konya
  • Tercih Döneminde Öğrencilere Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Tercih Döneminde Öğrencilere Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Üniversite tercih sürecinin devam etmesi ile birlikte öğrencilerin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Klinik Psikolog Kemal Bekmezci, üniversite tercih süreci ile ilgili hem öğrencilerin hem de ailelerin yaşadığı kaygı dolu döneme değindi. Bekmezci, 'Üniversite tercih döneminde anne babaların çocuklarına karşı daha anlayışlı olmaları gerekir. Bu süreç çalışma hayatını şekillendireceği için çocuklarının fikirlerine saygı duymaları oldukça önemlidir' dedi.

ÖSY’nin tercih sistemini açmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci üniversiteye gideceği günlerin hayalini kurmaya başladı. Klinik Psikolog Kemal Bekmezci, üniversite öğrencilerinin ve ailelerin yaşadığı psikolojik döneme değinerek tavsiyelerde bulundu. 

“KISA VADELİ BİR SEÇİM DEĞİL”

Tercih sürecinin ayakkabı ve kıyafet almak gibi kısa vadeli bir durum olmadığını dile getiren Psikolog Kemal Bekmezci, “Tercih süreci gençler ve anne babalar için hem heyecan verici hem de kaygılandırıcı bir dönem. Biliyorsunuz ki bu süreç, bir ayakkabı, kıyafet seçimi gibi kısa vadeli bir seçim süreci değil. Tercih yaparken; mezuna kalmamak ya da mutlaka üniversiteli olmak zorunda gibi bir düşünceyle bir bölüm seçilmemeli, gencin uzun vadede mutlu olacağı ve yeteneklerini başarılı bir şekilde ortaya koyacağı bir mesleği seçme düşüncesiyle hareket edilmelidir” şeklinde konuştu. 

“EBEVEYNLER YOL GÖSTERİCİ OLMALIDIR”

Anne ve Babaların çocuklarına karşı daha anlayışlı olmaları gerektiğini söyleyen Kemal Bekmezci, “Üniversite tercih döneminde anne babaların çocuklarına karşı daha anlayışlı olmaları gerekir. Bu süreç çalışma hayatını şekillendireceği için çocuklarının fikirlerine saygı duymaları oldukça önemlidir. Fikirlerine saygı duyulan çocuklarda sağlıklı bir benlik gelişimi ve sorumluluk alabilme becerisi gelişir.  Bazı çocuklar tercih yapmakta ya da ilgi alanlarını ve yeteneklerini belirlemede zorluk çekebilirler. Doğumundan itibaren çocukları en iyi tanıyanlar anne babalardır. Üniversiteye geçiş sürecinde, çocuğun doğru bölümü ve mesleği seçmesinde ebeveynlerin destekleyici ve yol gösterici olması gerekir. Üniversite tercih döneminde göz önünde bulundurulması gereken bir takım durumlar vardır: Gençlerin yeteneklerini ve ilgisini ön planda tutarak tercihlerini yapması ve bununla birlikte seçeceği bölümün iş bulma olanaklarını, tercih edeceği üniversitenin konumunu, sosyal olanaklarını da göz önünde bulundurarak karar vermek daha isabetli olacaktır” ifadelerine yer verdi. 

“SÜRECİ İNCE ELEYİP SIK DOKUMAK OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”

Tercih döneminde izlenilen adımların sıralı bir şekilde olması gerektiğinden bahseden Bekmezci, şu şekilde konuştu: “Gençler bölüm tercih ederken anne-babaların fazla yönlendirici olmaları ya da baskıcı tutum sergilemeleri doğru değildir. Bu durum, tercih yaparken anne babaların tamamen kayıtsız kalması anlamına da gelmiyor, aksine çocuğunuz sizin rehberliğinize ihtiyaç duyacaktır, bu konuda onunla uygun iletişim kurmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Çocuğunuzun tercih döneminde izleyeceğiniz adımlar sıralı bir şekilde olmalıdır. Öncelikle tercih edilecek bölümlerin listesi yapılmalıdır. Daha sonra bu bölümlerin tercih edileceği üniversitelerin listelenmesi ve bu üniversitelerin çocuğa en fazla katkı sağlama durumuna göre öncelik sırasına dizilmesi gerekir. Bu süreçte ince eleyip sık dokumak oldukça önemlidir. Her seçenek üzerinde çocuklarıyla bu durumu değerlendirmeleri gerekir. Seçenekler üzerinde değerlendirmeler yapılırken anne babalar eleştirel olmamaya çalışsınlar. Çocuğunuzun kaygılarını ve beklentilerini dinleyip ona göre yol gösterici olmaları bu sürecin olumlu bir şekilde atlatılmasını sağlayacaktır” 
 

Bakmadan Geçme