• Haberler
  • Güncel
  • Tesbih böceklerini sakın öldürmeyin! İşte sebebi...

Tesbih böceklerini sakın öldürmeyin! İşte sebebi...

Halk arasında bilinen adıyla tespih böcekleri dışardan kendilerine yönelik bir tehdit algıladıkları zaman bir tesbih tanesi gibi kıvrılarak savunmaya geçmektedirler. İsimlerini bu özelliğinden alan böcekleri sakın öldürmeyin! İşte detaylar...

Tesbih böceklerini sakın öldürmeyin! İşte sebebi...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilimsel adı "Oniscidae" olan ve halk arasında tespih böceği yada top böceği olarakta biliniyor. Bu böceği evinizde, bahçenizde, iş yerinizde hatta hayatınızın birçok alanında görmüşsünüzdür. Görüntüsü ile bazı insanlarda tiksinme duygusu uyandıran bu böcek türünün varlık sebebini merak etmiş olabilirsiniz. Peki bu türün doğadaki görevi ne?

Tespih böceği olarak bilinen bilimsel adı oniscidae olan bu böcek türleri civa, kadmiyum ve kurşun gibi yeryüzüne zararlı ağır metalleri kaldırmada yararlı izopad kabukluların bir alt grubudur. Toprağın ve yeraltı sularının temizlenmesine katkıda bulunur, kirlenmiş toprak ve arazileri temizleyip tekrar tarıma uygun hale getirirler. Bu canlılar yeryüzü için çok fazla önemlidirler. Her canlıya zarar vermemek gerektiği gibi bu böcek türünede zarar vermemek gerekiyor.

BULUNDUĞUMUZ ORTAMDA NEDEN GÖRÜLÜR?

Bu tür nemli ortamları çok severler, nemsiz bir ortamda yaşayamazlar. Bulunduğunuz ortamda bu bözeklerden bolca görüyorsanız; mobilyalarınız içinde çürüme meydana gelmiş olabilir yada evinizde su kaçağı olabilir. 

Bakmadan Geçme