TIKLA-İZLE! Akaryakıta yeni bir zam mı geliyor?

Ünlü Ekonomist Erdal Özel geçtiğimiz günlerde katıldığı TV5 canlı yayında, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının hızlı yükselişi ile ilgili konuşmuş yeni bir vergi artışı olacağını duyurmuştu. Özel'in açıklamalarının hemen ardından petrol fiyatlarına ÖTV düzenlemesi yapıldı. Brent petrolde düşüş yaşandığını ancak bunun ülkemizde pompa fiyatlarına yansımadığını söyleyen Özel, bu hafta yeni zamların geleceğine dikkat çekti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
TIKLA-İZLE! Akaryakıta yeni bir zam mı geliyor?

Türkiye yeni vergi zamlarını ve enerji fiyatlarını tartışıyor. Her geçen gün litre fiyatına zam gelen petrol fiyatları Türkiye’de cep yakıyor. Son bir hafta da vergilendirme sisteminden dolayı akaryakıt fiyatları da aldı başını gitti. Geçtiğimiz hafta Tv5 canlı yayınında konuşan Ekonomist Erdal Özel, Brent petrolde yaşanan düşüşlerin Türkiye’de pompa fiyatlarına yansımadığını söylemişti. 

“Rusya-Ukrayna savaşı çıktığı zaman hatırlayacaksınız; Brent Petrol’ün fiyatı 132 dolara kadar çıkmıştı. Şuan canlı olarak bakıyorum 76 dolara kadar gerilemiş. Aradaki farkı görüyorsunuz değil mi? Aslında uluslararası piyasalarda enerji fiyatları düşüyor bizde yükseliyor. Bunun temel sebebi TL’deki değer kaybı ve uygulanan vergi sistemi. Biliyorsunuz ki Türkiye’de Eşel-Mobil sistemi uygulanıyordu. Brent petroldeki değişimler pompa fiyatlarına yansıtılmıyordu. Ama bu ortadan kaldırıldı. Akaryakıt fiyatları sürekli olarak yükseltiliyor. Ancak uluslararası piyasalarda düştüğü halde Türkiye’de neden yükseliyor? Bu da TL’deki değer kaybı ile çok rahatlıkla açıklanabilir. 1 ay içerisinde 19’dan, 26 seviyelerine gelmiş bir döviz kuru karşımızda. Toplumda daha da ilerleyeceği yönünde bir düşünce var. Bu doğal olarak sizin ithal ettiğiniz bir ürünün uluslararası piyasalarda fiyatı düşse dahi sizin para biriminiz değer kaybediyorsa artış devam edecektir. Uzun bir zaman Türkiye’de kimse akaryakıt fiyatlarının düşmesini beklemesin. Düşse bile 20-30 kuruşluk sembolik indirimler olur.”

Hakimiyet.com’a konuşan Ekonomist Erdal Özel, akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam daha beklediğini söyledi. Özel, “Türkiyede’ki akaryakıt artışı vergilerden ve TL’deki değer kaybından dolayı yaşanıyor. Bir değer kaybı furyası daha yaşayacak gibiyiz. Yaşarsak akaryakıt fiyatları yine yükselecektir. Ekonomik anlamda şu an kısır döngüye girmiş bulunuyoruz. Bu doğal olarak sizin ithal ettiğiniz bir ürünün uluslararası piyasalarda fiyatı düşse dahi sizin para biriminiz değer kaybediyorsa artış devam edecektir. Uzun bir zaman Türkiye’de kimse akaryakıt fiyatlarının düşmesini beklemesin.” Diye konuştu.   
 

Bakmadan Geçme