• Haberler
  • Sağlık
  • Tırnak kırılması neyin belirtisi? Bu 3 hastalığın belirtisi olabilir...

Tırnak kırılması neyin belirtisi? Bu 3 hastalığın belirtisi olabilir...

Tırnak kırılması neyin belirtisi? Tırnak kırılması çok basit görünse de tehlike çanları çalıyor olabilir. Kişisel bakımın yanı sıra tırnaklar hastalığımız hakkında da bilgi veriyor.

Tırnaklar özellikle kadınlarda kişisel bakım ve gösterişin bir simgesidir. Tırnakları bakımlı insanların temiz ve titiz olduğu biliniyor. Fakat bazı insanlar elinde olmadan tırnak kırılması sorunu yaşayabiliyor. Eğer sizin de böyle bir sorununuz varsa tehlike çanları sizin için de çalıyor olabilir.

TIRNAK KIRILMASI NEYİN BELİRTİSİ

Tırnak kırılması, tırnak plakasının zarar gördüğü veya zayıfladığı durumlar için bir belirti olabilir. Tırnak kırılmasının birkaç olası nedeni vardır:

Tırnak kırılması neyin belirtisi? Bu 3 hastalığın belirtisi olabilir...

1. Kuruluk: Tırnaklar kurudukça kırılmaya daha yatkın hale gelebilir. Özellikle tırnaklara sık sık su teması olduğunda veya eller sık yıkanıyorsa, kuruluk ve tırnak kırılması daha yaygın olabilir.

2. Yetersiz Beslenme: Yetersiz beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineraller ve proteinleri alamadığında tırnak sağlığını etkileyebilir. Özellikle biyotin, çinko ve demir eksikliği tırnak kırılmasına neden olabilir.

3. Kimyasal Maruziyet: Tırnaklara sık sık kimyasal maddelerin maruz kalması (örneğin, ağır temizlik maddeleri, aseton içeren oje çıkarıcılar) tırnakların zayıflamasına ve kırılmasına yol açabilir.

4. Yetersiz Tırnak Bakımı: Tırnaklarınızı düzenli olarak kesmez, şekillendirmez veya bakımını yapmazsanız, uzun tırnaklar daha fazla kırılabilir.

5. Fiziksel Hasar: Tırnaklara darbe gelmesi veya sıkışmaları sonucu tırnak kırılabilir.

Tırnak kırılması neyin belirtisi? Bu 3 hastalığın belirtisi olabilir...

6. Tırnak Mantarı: Tırnak mantarı (onychomycosis) tırnakların zayıflamasına ve kırılmasına yol açabilir. Mantar enfeksiyonu olan tırnaklar genellikle sararır, kalınlaşır ve kırılır.

Tırnak kırılması, tırnak plakasının zayıf veya hasar görmüş olduğunun bir işareti olabilir. Tırnaklarınızın sağlığını korumak için düzenli tırnak bakımı yapmak, dengeli bir beslenme alışkanlığı edinmek ve kimyasal maddelere karşı dikkatli olmak önemlidir. Tırnak kırılması sorununuz varsa, bir dermatolog veya tırnak uzmanına danışmanız faydalı olabilir.

TIRNAKLAR NEDEN KIRILIR?

NOT: Tırnak kırılmasının bilinenden daha fazla etkisi olabilir bu nedenle kesinlikle doktorunuza görünmeli ve tedavi olmalısınız.

medicalpark.com.tr’de tırnak kırılması olayına detaylı açıklama yapıldı. İşte tırnak kırılmasının başlıca nedenleri:

Tırnak kırılması neyin belirtisi? Bu 3 hastalığın belirtisi olabilir...

  • Suya ve neme fazla maruziyet: Tırnaklarınız ıslandığında şişer kuruduklarında ise küçülür. Elleriniz çok fazla suya maruz kaldığında şişip küçülen tırnaklarınız, bu değişim karşısında kırılgan hale gelir. Özellikle sert sabunlar veya deterjanlar kullanıyorsanız bu etki daha da şiddetli olabilir.
  • İleri Yaş: Yaşın ilerlemesiyle birlikte tırnaklarınız kuruyabilir. Ayak tırnakları genellikle kalınlaşıp sertleşmeden dolayı çatlarken, el tırnakları incelir ve dayanıksız hale gelir. Bu da tırnakların kolayca kırılmasına yol açabilir.
  • Raynaud sendromu: Raynaud sendromu, el ve ayak parmakları gibi vücudun bazı bölgelerinin, stres, soğuk ve sıcak hava gibi etkenler sonucunda hissizleşmesi ve üşümesi ile karakterizedir. Raynaud sendromunda, ciltteki kılcal damarların daralması ile karakterize bir durum olan vazospazm görülür. Vazospazm varlığında, kan kılcallarına yeterli kan akışının sağlanamaz. Tırnak sağlığınız için gereken besinler, vitamin ve mineraller kanla taşındığından, bölgeye yeterli kan akışı sağlanamaması tırnaklarınızın kırılgan veya sağlıksız olmasına yol açabilir.
  • Düşük tiroit düzeyleri (Hipertiroidizm): Hipotiroidizm, tiroit hormonunun yeterli üretilemediği durumlarda metabolizmanın yavaşlamasıyla sonuçlanan bir durumdur. Hipotiroidizmin semptomlarından biri de kırılgan tırnaklar olabilir. 
  • Anemi (Kansızlık): Düşük hemoglobin olarak da adlandırılabilen anemi, sağlıklı kırmızı kan hücresi miktarının yetersiz olmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen taşımakla görevlidir. Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. 
  • Kanser tedavisi: Kırılgan tırnaklar, kemoterapi gibi bazı kanser tedavilerinin bir yan etkisi olabilir. Cilt kuruluğu ve kırılgan tırnaklar, kemoterapi sonrası yaygın görülen bir durumdur.
  • Yetersiz beslenme: Kırılgan tırnaklar, bazen yetersiz beslenme sonucunda da meydana gelebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri yeterince alamadığınız anlamına gelebilir. Örneğin; bir B vitamini kompleksi olan biotinin tırnak sağlığı için gerekli olduğu ifade edilir. Yetersiz veya biotin bakımından fakir bir diyet, tırnak sağlığınızı olumsuz etkilediğinden kırılgan tırnaklara sahip olmanız olasıdır.

TIRNAK KIRILMASINA NE İYİ GELİR?

Tırnak kırılmasını önlemek ve tırnak sağlığını artırmak için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

1. Düzenli Tırnak Bakımı: Tırnaklarınızı düzenli olarak kesip şekillendirin. Tırnak uçlarını sivri veya keskin olmayacak şekilde yuvarlayarak şekillendirmek kırılma riskini azaltabilir. Ayrıca, tırnak törpüsü kullanırken dikkatli olun.

2. Nemlendirme: Ellerinizi ve tırnaklarınızı nemlendirmek tırnak kırılmasını önleyebilir. El kremi veya tırnak ve tırnak eti yağı kullanarak tırnak ve çevresini nemlendirebilirsiniz.

3. Beslenme: Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek, tırnak sağlığını destekler. Biotin (B7 vitamini), çinko, demir ve protein gibi tırnak sağlığı için önemli olan besin maddelerini yeterli miktarda almak önemlidir.

4. Tırnaklarınızı Koruma: Tırnaklarınıza darbe gelmesini önlemek için uygun koruyucu eldivenler kullanın. Kimyasal maddelere maruz kalacağınız zaman eldiven takmak, tırnakları korumaya yardımcı olabilir.

5. Tırnaklarınıza İyi Bakın: Tırnakları fazla sık yıkamaktan veya fazla su temasından kaçının, çünkü bu kurumalarına neden olabilir. Tırnak cilası ve oje gibi kimyasal ürünleri aşırı kullanmaktan kaçının ve tırnaklara dinlenme zamanı tanıyın.

6. Tırnaklarınızı Keserken Dikkat Edin: Tırnaklarınızı keserken aşırı kesmekten kaçının, çünkü bu tırnakların daha kolay kırılmasına yol açabilir. Tırnakları nazikçe ve dikkatlice kesin.

7. Tırnak Mantarı İçin Dikkat: Tırnak mantarı enfeksiyonu, tırnak kırılmasına neden olabilir. Eğer tırnaklarınızda anormallikler fark ederseniz, bir sağlık profesyoneline danışın.

8. Biotin Takviyeleri: Biotin takviyeleri tırnak sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Ancak, bu tür takviyeleri kullanmadan önce bir doktora danışmanız önerilir.

Eğer tırnak kırılması sorununuz devam ediyorsa veya tırnaklarınızda ciddi bir sorun varsa, bir dermatolog veya tırnak uzmanına başvurmanız önemlidir.

Kaynak: medicalpark.com.tr

Derleme: hakimiyet.com

Bakmadan Geçme