• Haberler
  • Siyaset
  • Trafik cezalarında rekor artış! Yeni kanun teklifi Meclis'te görüşülecek

Trafik cezalarında rekor artış! Yeni kanun teklifi Meclis'te görüşülecek

TBMM Genel Kurulu, yeni haftada yoğun bir gündemle toplanıyor. 14 Ekim Salı günü çalışmalarına başlayacak Genel Kurul, trafik cezalarının artırılmasını da içeren Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşecek. Teklifle birlikte, trafikte kural ihlali yapan sürücülere yönelik cezalar ciddi oranda artırılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 14 Ekim Salı günü başlayacak haftalık mesaisinde önemli yasa tekliflerini ele alacak. Trafik cezalarının artırılmasından milli park düzenlemelerine, turizm ve vakıflarla ilgili yasal değişikliklere kadar birçok başlık Genel Kurul’da görüşülecek.

TRAFİKTE KURAL İHLALLERİNE AĞIR CEZALAR GELİYOR

Genel Kurul, Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini gündemine alacak. Yeni düzenlemeyle birlikte trafik kurallarını ihlal eden sürücülere uygulanacak cezalar önemli ölçüde artırılacak.

Plakasında okunmayı engelleyecek şekilde değişiklik yapan sürücülere 140 bin lira para cezası uygulanacak ve araç 30 gün trafikten menedilecek.
Ağır tonajlı yük araçları ile yolcu taşımacılığında kullanılan büyük otobüslerde takograf, taksilerde ise taksimetre bulundurma zorunluluğu getirilecek.

Yerleşim yerlerinde hız sınırını aşan sürücülere yönelik yaptırımlar da sertleşiyor. Hız sınırını 46-55 km/s fazla aşanların ehliyeti 30 gün, 56-65 km/s fazla aşanların 60 gün, 66 km/s’den fazla aşanların ise 90 gün süreyle geri alınacak.Trafik cezalarında rekor artış! Yeni kanun teklifi Meclis'te görüşülecek

GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜNE UYMAYANA 46 BİN LİRA CEZA

Cankurtaran, itfaiye veya acil sağlık araçlarına yol vermeyen sürücülere ağır yaptırımlar uygulanacak. Bu sürücülere 46 bin lira idari para cezası kesilecek, ayrıca ehliyetleri 30 gün süreyle geri alınacak.

Geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermeyenlere 15 bin lira, trafikte saldırgan davranışlarla başka bir aracı takip edenlere ise 180 bin lira ceza kesilecek. Bu kişiler ayrıca 60 gün süreyle ehliyetlerini kaybedecek, araçları da 30 gün trafikten menedilebilecek.

Seyir halindeyken cep telefonu kullanan sürücülere 5 bin lira, araçta aşırı gürültüye neden olanlara ise 16 bin lira para cezası verilecek.Trafik cezalarında rekor artış! Yeni kanun teklifi Meclis'te görüşülecek

MİLLİ PARKLARDA KORUMA YETKİLERİ GENİŞLETİLİYOR

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Milli Parklar Kanunu’nda değişiklik öngören teklifi görüşecek. Düzenlemeye göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü gerekli gördüğü alanlarda döner sermayeli işletmeler kurabilecek. Cumhurbaşkanı, bu işletmelerin sermayesini beş katına kadar artırabilecek.

Milli parklar, yaban hayatı sahaları ve koruma bölgelerinde tahribat yapanlara 1 ila 3 yıl arası hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Ücret ödemeden milli parklara giren ziyaretçilere ise giriş ücretinin 14 katı ceza uygulanacak.

Ayrıca, yasak bölgelerde avlanan kişilere verilen para cezaları da büyük oranda artırılıyor. Yaban hayatı koruma alanlarında avlananlara 15 bin liraya kadar ceza kesilecek.Trafik cezalarında rekor artış! Yeni kanun teklifi Meclis'te görüşülecek

TURİZM VE VAKIFLARLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Vakıflar Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini ele alacak.

Deprem bölgelerindeki seyahat acenteleri, bu yıl için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) aidatlarından muaf tutulacak. Ayrıca geçmiş yıllara ait aidat borçları da silinecek.

Marina, liman ve deniz turizmi işletmeleri, müşterilerinin kimlik bilgilerini elektronik ortamda kayıt altına almak zorunda olacak. Belgesiz konaklama işletmeleri için internet üzerinden verilen her ilan başına 25 bin lira ceza uygulanacak.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın sınırları, Cumhurbaşkanı kararıyla genişletilebilecek. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazların kira süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.Trafik cezalarında rekor artış! Yeni kanun teklifi Meclis'te görüşülecek

MECLİS’TE YOĞUN DİPLOMASİ GÜNDEMİ

Hafta içinde Meclis komisyonlarında diplomasi ve insan hakları gündemleri de ele alınacak.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu’nda Türkiye-AB ilişkileri hakkında sunum yapacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) temsilcileri ise İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna bağlı Alt Komisyon’da, üniversite öğrencilerine yönelik ayrımcılığın önlenmesi çalışmaları hakkında bilgi verecek.

Salı ve Çarşamba günleri ise Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, haftalık grup toplantılarını gerçekleştirecek.

Hakimiyet Gazetesi - Hakimiyet Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!