Trump'tan AB'ye gözdağı: Google ve Apple'a kesilen cezaları tanımayacağım
ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği'nin (AB) Amerikan teknoloji devlerine uyguladığı milyarlarca dolarlık para cezalarına sert tepki gösterdi. Trump, cezaların 'geçersiz kılınması' için 1974 tarihli ABD Ticaret Yasası'nın '301. Madde' kapsamında ticaret soruşturması başlatabileceğini duyurdu.
Trump, Truth Social’daki paylaşımında, Avrupa’nın Google’a kestiği 3,5 milyar dolarlık cezanın ABD yatırımları ve istihdamını hedef aldığını savundu. Bu adımın, daha önce Apple ve diğer teknoloji şirketlerine verilen cezaların üzerine eklendiğini belirten Trump, bunun “adaletsiz ve kabul edilemez” olduğunu söyledi.
“Amerikan vergi mükellefleri bu ayrımcılığı kabul etmeyecek” diyen Trump, Apple’ın geçmişte ödemek zorunda kaldığı 17 milyar dolarlık cezanın geri alınması gerektiğini ifade etti. Trump, “Parlak ve benzersiz Amerikan yeteneğinin bu şekilde cezalandırılmasına izin veremeyiz” sözleriyle çıkışını sertleştirdi.
AB'NİN SON KARARI GERİLİMİ ARTIRDI
Avrupa Komisyonu, Google’a dijital reklam faaliyetlerinde rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2,95 milyar avro ceza vermişti. Trump ise bu kararın yalnızca “sahte iddialar” üzerine kurulduğunu savunarak, AB’yi Amerikan şirketlerine karşı “sistematik ayrımcılıkla” suçladı.
Trump’ın gündeme getirdiği “301. Madde” soruşturması, ABD’nin dış ticaretine zarar veren haksız uygulamaları hedef alıyor. Bu prosedür, 1974 tarihli ABD Ticaret Yasası kapsamında devreye sokulabiliyor ve Washington’a misilleme tarifeleri dâhil güçlü yaptırım imkanları tanıyor.