• Haberler
  • Güncel
  • TÜİK açıkladı: İşsizlik azaldı, istihdam geriledi

TÜİK açıkladı: İşsizlik azaldı, istihdam geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin iş gücü verilerini yayımladı. Açıklanan rakamlara göre işsiz sayısında azalma görülürken, istihdam edilenlerin sayısında ve işgücüne katılım oranında düşüş yaşandı. Genç işsizlik oranında ise kısmi bir iyileşme dikkat çekti.

TÜİK açıkladı: İşsizlik azaldı, istihdam geriledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin iş gücü verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, işsiz sayısında azalma görülürken, istihdam edilen kişi sayısında düşüş yaşandı.

TÜİK'in verilerine göre, 15 yaş ve üzeri nüfusta işsiz sayısı, 2025’in ilk üç ayında bir önceki döneme kıyasla 183 bin kişi azalarak 2 milyon 884 bin kişiye geriledi. Bu dönemde işsizlik oranı 0,4 puanlık düşüşle yüzde 8,2 olarak kaydedildi. Cinsiyete göre incelendiğinde ise işsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,6, kadınlarda ise yüzde 11,2 olarak tahmin edildi.

İstihdam edilenlerin sayısında da düşüş yaşandığı görüldü. 2025’in ilk çeyreğinde istihdam edilen kişi sayısı 266 bin azalarak 32 milyon 389 bine geriledi. Bu durum istihdam oranının yüzde 48,9’a düşmesine yol açtı. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,3 iken, kadınlarda yüzde 31,9 olarak gerçekleşti.

İşgücüne katılım oranı ise yüzde 53,3 seviyesine düştü. Bu oran, önceki çeyreğe göre 0,8 puanlık bir azalmaya işaret ederken, işgücündeki toplam kişi sayısı da 449 bin azalarak 35 milyon 273 bin oldu. İşgücüne katılım erkeklerde yüzde 71,0, kadınlarda ise yüzde 36,0 seviyesinde ölçüldü.TÜİK açıkladı: İşsizlik azaldı, istihdam geriledi

Genç nüfus içinde yer alan 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı da azaldı. Bu yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,9 puan düşüşle yüzde 15,0’a gerilerken, oran erkeklerde yüzde 10,8, kadınlarda ise yüzde 22,7 olarak tahmin edildi.

Sektörel bazda değerlendirildiğinde ise istihdamda özellikle tarım ve sanayi sektörlerinde düşüş yaşandı. Tarımda 171 bin, sanayide 61 bin, hizmetlerde ise 37 bin kişilik istihdam kaybı yaşanırken, inşaat sektörü 3 bin kişilik artışla istisna oluşturdu. Toplam istihdam içinde hizmet sektörü yüzde 58,2 ile en büyük payı aldı.

İşbaşında olanların haftalık ortalama çalışma süresi, önceki çeyreğe göre 0,6 saatlik artış göstererek 43,5 saate yükseldi.

Öte yandan, iş gücü piyasasındaki atıl potansiyeli yansıtan atıl işgücü oranı da yükseldi. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizleri kapsayan bu oran yüzde 28,5’e çıktı. Sadece zamana bağlı eksik istihdam ile işsizlerin toplam oranı yüzde 18,4 olurken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 19,6 olarak belirlendi.

 

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme