Türk devletlerinden Gazze hamlesi

Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye ve gözlemci ülke liderleri 'Türk Devri' sloganıyla bugün Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya geliyor.

Türk devletlerinden Gazze hamlesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliğinde "Türk Devri" sloganıyla gerçekleşecek zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katılacak.

Aliyev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ise konakladığı otelde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir araya geldi. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.
İki liderin görüşmede Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, bölgesel ve küresel meseleler ile İsrail-Filistin çatışmalarını ele aldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin insani yardım çabalarının artarak süreceğini, İsrail'in uluslararası hukuka uygun hareket etmesini sağlamak için uluslararası toplumun güçlü mesajlar vermesi gerektiğini, bölgede kalıcı barışın ancak 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi olarak bütün ve bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması ile mümkün olabileceğini ifade etti. İki lider ayrıca Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci ile, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışma sonrası sürecin son durumunu da ele aldı.

Türk devletlerinden Gazze hamlesi

Gaazze'ye yardım masada

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile de görüştü. İki lider, İsrail-Filistin çatışmalarındaki son durumu ele aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hızla insani yardımların önünün açılmasının önemine vurgu yaptı. Geç kalınmadan İsrail-Filistin sorununa çözüm için garantörlük mekanizması oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Türk devletlerinden Gazze hamlesi

İsrail'e karşı tepki

Erdoğan, Orban'ı kabulünden önce Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Liderlerin gündeminde yine İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in insan hakları ihlallerine karşı uluslararası toplumun tepkisinin öneme işaret etti,, Türk Devletleri Teşkilatı'nın insani ateşkese katkı sağlayabileceğini dile getirdi. Türk Devletleri Teşkilatı 10'uncu Zirvesi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliğinde düzenleniyor.

Türk devletlerinden Gazze hamlesi

Bakmadan Geçme