Türk Tarihinin kara lekesi: 27 Mayıs!

Tarihe, Türk demokrasisinin kara lekelerinden biri olarak geçen ülkenin başbakanı ve iki bakanın da idam edildiği 27 Mayıs 1960 darbesinin bugün 64. Yılı.

Türk Tarihinin kara lekesi: 27 Mayıs!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

27 Mayıs Darbesi,[6]  1960 yılında gerçekleştirilen ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılan ilk askeri darbedir ve aynı zamanda 27 Mayıs Askerî Müdahalesi ya da 27 Mayıs İhtilali olarak da anılır.

Türk Tarihi'nin kara lekesi: 27 Mayıs!

 

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir grup subay, 27 Mayıs 1960 sabahı ülke yönetimine bütünüyle el koyarak darbe yapılarak, Kurmay Albay Alparslan Türkeş'in radyodan okuduğu bildiriyle tüm Türkiye'ye duyuruldu.

 

Türk Tarihi'nin kara lekesi: 27 Mayıs!

Darbeyi planlayan ve icra eden 37 düşük rütbeli subay ile Emekli Orgeneral Cemal Gürsel'in oluşturduğu Millî Birlik Komitesi, ülke yönetimine el koydu. 37 subaydan oluşan Millî Birlik Komitesi bu harekât ile Anayasa ve TBMM'yi feshetti, siyasi faaliyetleri de aynı zamanda askıya aldı. Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere birçok Demokrat Partiliyi tutuklattı.

Türk Tarihi'nin kara lekesi: 27 Mayıs!

Adnan Menderes (Başbakan), Fatin Rüştü Zorlu (Dışişleri Bakanı) ve Hasan Polatkan (Maliye Bakanı) idam edilmesinin ardından, 1 DP'li intihar ederken, Yassıada'da 1'i intihar olmak üzere 7 DP'li öldü.  Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu ve Adnan Menderes, İmralı Adası'nın doğu yönünde bulunan ve günümüzde "Menderes Burnu" olarak bilinen yere defnedildi.

Türk Tarihi'nin kara lekesi: 27 Mayıs!

Özel Haber

Bakmadan Geçme