- Haberler
- Türkiye
- Türk toplumunda hoşgörü kültürü düşüşte: Farklı kimliklerle evlilik konusunda mesafeliyiz!
Türk toplumunda hoşgörü kültürü düşüşte: Farklı kimliklerle evlilik konusunda mesafeliyiz!
Yapılan araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 38,7'si hoşgörü kültürünün düşük olduğunu düşünüyor. Farklı inançtan ya da etnik gruptan biriyle evliliğe sıcak bakmayanların oranı ise yüzde 56,9! İşte araştırmanın detayları...
Areda Survey'in Türkiye genelinde 4.048 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma, toplumsal hoşgörü algısının önemli ölçüde düştüğünü ortaya koydu.
Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 38,7'si hoşgörü kültürünün düşük seviyede olduğunu belirtirken, sadece yüzde 29,4'ü hoşgörünün yüksek olduğunu düşünüyor. Farklı inanç, mezhep veya etnik kimliğe sahip biriyle evliliğe bakanların oranı yüzde 43,1'de kalırken, katılımcıların yüzde 56,9'u böyle bir evliliğe karşı olumsuz yaklaşıyor.
FARKLI KİMLİKLERLE EVLİLİĞE KARŞI MESAFE
Farklı kimliklerle evlilik konusu da araştırmanın dikkat çeken bir diğer noktası oldu. Cinsiyete göre yapılan analizde, erkeklerin yüzde 57,7'si farklı kimlikten biriyle evliliğe olumlu bakarken, kadınlarda bu oran yüzde 28,8. Yaş gruplarına göre ise gençlerin (18-34 yaş) yüzde 66,1 ile farklı kimliklere karşı daha açık olduğu görülüyor.
TOPLUMDA AYRIMCILIK ALGISI ARTIŞ GÖSTERİYOR
Araştırma, ayrımcılığa maruz kaldığını belirtenlerin oranında da artış olduğunu ortaya koydu. 2024 yılında katılımcıların yüzde 45,4'ü herhangi bir konuda ayrımcılığa uğradığını belirtirken, yüzde 54,6'sı ayrımcılık yaşamadığını ifade etti.
Bakmadan Geçme





