Türkiye'deki sobalar, Avrupa'yı ısıtıyor!

Türkiye'de son yıllarda özellikle hobi bahçelerinde tercih edilen 'yeni nesil' olarak adlandırılan pelet sobalar, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden de talep görüyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, talaş, odun veya ağaç atıklardan elde edilen peletlerin yakıt olarak kullanıldığı sobalar, son yıllarda vatandaşların tercihleri arasında yerini alıyor. Özellikle terasa sahip evlerde ve hobi bahçelerinde kullanılan pelet sobalar, modern görünümüyle de ilgi çekiyor.

Yanma potasındaki peletlerin, otomatik yüklemeli ve ateşlemeli şekilde yakılmasıyla çalışan ve "yeni nesil" olarak adlandırılan pelet sobaların üretim ve kullanımı, kömüre oranla daha az kül çıkarması ve çevre dostu olması nedeniyle artıyor.

Ankara'nın Ulus semtinde yer alan tarihi Sobacılar Çarşısı esnafı, yurt içi ve dışından gelen kuzine, şömine ve pelet soba taleplerini karşılamak için yoğun mesai yapıyor.

Yurt dışındaki Türkler sobayla döndü

Çarşıda 1978 yılından beri soba üretimi yapan Yüksel Kaymak, AA muhabirine, firma olarak son 5 yılda pelet soba üretimine ağırlık verdiklerini, tasarımlarıyla da Türk Patent ve Marka Kurumundan patent aldıklarını söyledi.

Kaymak, geçen yıl doğal gaz sıkıntısı yaşayan Avrupa ülkelerine pelet soba ihraç ettiklerini dile getirerek, "Almanya ve Hollanda başta olmak üzere 5 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl da Avrupa'da yaşayan ve Türkiye'ye gelen Türk vatandaşlarına pelet sobası sattım." dedi.

Şu an perakende siparişlere yetişemediğini belirten Kaymak, söz konusu sobalara ilginin gelecek yıllarda artacağına değindi.

AA

Bakmadan Geçme