Türkiye'nin ilk uzay yolcuları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk uzay yolcularını açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek ilk Türk uzay yolcusunun seçilme sürecinin başarıyla tamamlandığını belirterek, 'Yolcularımızın uzayla buluşma zamanı olarak 2023 yılı son çeyreği planlanıyor.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023'te yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek ilk pilotunun Alper Gezeravcı olduğunu, Tuva Cihangir Atasever'in de yedek olarak seçildiğini açıkladı. 

“GÖREVLERİNİ BAŞARIYLA TAMAMLAYIP, ÜLKEMİZE GURUR DÖNECEKLER”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, asil olarak seçilen Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevini başarıyla tamamlayarak gururla ülkeye döneceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendisi uzun yıllardır Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda şanlı ordumuza hizmet ediyor. Önemli başarılara imza atmış kahraman bir pilotumuz. 2 numaralı Türk uzay yolcumuz ise Tuva Cihangir Atasever. Tuva Cihangir Atasever de Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan idealist, genç bir mühendis arkadaşımız. İki arkadaşımız da Axiom Space tarafından verilecek eğitimlere başladı. Astronotların yaşamsal faaliyetlerini uzay istasyonu ortamında gerçekleştirmelerini sağlayacak teorik ve pratik eğitimler alacaklar." 

“BUGÜNÜN ÇOCUKLARI HAYALLERİNİ UZAYA TAŞIYOR”
Farklı kıta ve pozisyonlarda görev icra ettikten sonra Milli Uzay Programı'na başvurduğunu dile getiren Alper Gezeravcı, şöyle konuştu:
"Olayın içeriğinin stratejik önemi, boyutu ve detaylı teknik analizi konusunda sayın bakanımız bilgilendirme yaptı. Bu sürece başvuran aday olarak, bu duyuruyu ilk duyduğumda zihnimde canlanan şuydu: Güzel ülkemizin insanlarının girdiği hiçbir yolda başarılı olamayacağı hiçbir adım yoktur. Bana çocukken küçük yaşta büyüklerim tarafından ne olmak istediğim sorulduğunda, benim için limit gözümün görebildiği gökyüzündeki uçaklardı. Bugünün çocuklarına, gelecek nesillerimize hayallerinin limitini gözleriyle görebildikleri ufuk hattının ötesine, uzaya taşımalarına imkan veren devletimize, devlet büyüklerimize ve bu hayali gerçekleştirmeye imkan tanıyan milletimizin imkanlarına müteşekkirim."

Bakmadan Geçme