• Haberler
  • Ekonomi
  • TÜVTÜRK açıkladı: Muayene ücretlerinde kısa süre için indirim!

TÜVTÜRK açıkladı: Muayene ücretlerinde kısa süre için indirim!

Arabasını muayene ettirmek isteyen vatandaşlar dikkati TÜVTÜRK, belli bir tarihe kadar indirime gitti.

TÜVTÜRK açıkladı: Muayene ücretlerinde kısa süre için indirim!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Arabasını muayene ettirmek isteyen vatandaşlara beklenen haber geldi. Yapılan açıklamayla birlikte TÜVTÜRK, belli bir tarihe kadar fiyatlarda indirime gidecek.

Bilindiği üzere araçlarını zamanında muayene ettirmeyen vatandaşlardan belirli bir gecikme cezası alınıyordu.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, artık bu gecikme cezalarında oran düşürüldü. Araç sahiplerinin bu süreyi geçirmemesi gerekiyor.

MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR OLDU?
Araçların muayene sıklıkları ve ücretleri, araç türüne göre farklılık göstermektedir. Araç muayene ücreti her yıl değişmektedir. Fiyatlar, araçların türüne göre farklılık göstermekte olup, ücretler Ulaştırma Bakanlığı ve TÜVTÜRK tarafından belirlenerek açıklanmaktadır. Ticari araç sahiplerinin her yıl muayene yaptırması gerekirken, diğer araç türlerinin muayene geçerlilik süresi 2 yılda bir hesaplanmaktadır.

2023 yılı için araç muayene ücretleri Ulaştırma Bakanlığı ve TÜVTÜRK tarafından belirlenmiştir. Araç sahipleri, kendi araç tiplerine göre değişen ücretleri ödeyerek araçlarını muayene ettirebilirler.

İŞTE 2023 YILI ARAÇ MUAYENE ÜCRET LİSTESİ:

TÜVTÜRK açıkladı: Muayene ücretlerinde kısa süre için indirim!
HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Öte yandan araç muayene tarihini kaçıranlar için bir gecikme bedeli uygulanmaktadır. Bu doğrultuda, muayene bedeli geciken her ay için yüzde 5 oranında artırılarak uygulanmaktadır. Ayrıca muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan, bu kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için yüzde 5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazineye aktarılmaktadır.

12 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren 7440 sayılı Kanun, muayene ücretini geciktiren kullanıcılara önemli bir indirim sağlamıştır.

Bu Kanuna göre, 30 Eylül 2023 tarihine kadar araç muayenesini süresinde yaptırmamış olan araç sahipleri, muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken gecikme bedeli yüzde 0,75 olarak uygulanacak.

Yeni kanun maddesine göre, 30 Eylül 2023 tarihine kadar araç sahipleri muayene ücretini ödeyerek aşağıdaki gibi indirimli muayene ücretlerinden faydalanabilirler:

3 ay gecikmiş bir otomobil için 25,4 TL gecikme cezası yerine 169,5 TL
6 ay gecikmiş bir traktör için 25,9 TL gecikme cezası yerine 172,7 TL
6 ay gecikmiş bir otobüs için 68,7 TL gecikme cezası yerine 458,4 TL
1 yıl gecikmiş bir otomobil için 101,7 TL gecikme cezası yerine 678,2 TL
2 yıl gecikmiş bir kamyon için 275,8 TL gecikme cezası yerine 1833,7 TL
4 yıl gecikmiş bir minibüs için 381,5 TL gecikme cezası yerine 2543,5 TL
4 yıl gecikmiş bir traktör için 194,3 TL gecikme cezası yerine 1295,6 TL

Eğer muayene tarihini kaçırdıysanız, 30 Eylül tarihine kadar siz de indirimli muayene ücretlerinden yararlanabilirsiniz. Bu değişikliklerle birlikte, araç sahiplerinin cebine daha az maliyet yansıyacak.

Bu değişikliklerin yanı sıra, trafik güvenliği için zorunlu olan bu kontrollerin önemi de unutulmamalıdır. Bu nedenle, araç sahiplerinin muayene tarihlerini takip etmeleri ve araçlarını zamanında muayene ettirmeleri önemlidir.

TÜVTÜRK açıkladı: Muayene ücretlerinde kısa süre için indirim!

MUAF TUTULACAK
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu kapsamında "mücbir sebep hali" ilan edilen bölgelerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların sahiplerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar gören ve kullanılamaz hale gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den muaf tutulacaktır.

Bakmadan Geçme