• Haberler
  • Ekonomi
  • Uzman isim faiz kararından sonra doların kaç TL olacağını açıkladı! 'Bu seviyeye ulaşabilir...

Uzman isim faiz kararından sonra doların kaç TL olacağını açıkladı! 'Bu seviyeye ulaşabilir...

Ekonomist Doç. Dr. Levent Yılmaz dolarda yaşanacak dalgalanmalar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yılmaz, 'Enflasyon artışını düzenleyemeyeceğiz gibi görünüyor' dedi.

Uzman isim faiz kararından sonra doların kaç TL olacağını açıkladı! 'Bu seviyeye ulaşabilir...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez bankasının faiz kararını açıklamasının ardından Ekonomist Doç. Dr. Levent Yılmaz dolarda yaşanacak dalgalanmalar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ülkenin hem maliyet kanalından gelen hem de talep kanalından gelen bir enflasyon yaşandığını söyleyen Yılmaz, “Benim gördüğüm tablo Mehmet Şimşek yönetimi yani ekonomi yönetimi öncelikle bütçe tarafındaki açığını kapatabilmek için enflasyona etki edeceğini bile bile vergi artışlarıyla bir bütçe dengelemesi yapacak. Zaman içinde enflasyon tarafındaki artışa rağmen bütçe dengeye geldikten sonraki fiyat artışlarına ilave olarak kredi kanalındaki daralma ve toplam talebi daraltıcı gelirler politikası denilen Mehmet Şimşek’in tweetlerinde söylediği enflasyona uyumlu gelirler politikası dediği, gelirlerin enflasyonun altında kalmasıdır. Bu politikayla benim gördüğüm kadarıyla Mehmet Şimşek bir taraftan talebi kısacak bir taraftan belki doların 29,30’lara yakın bir seviye olabilirse buralarda döviz kuru dengelenmesi sağlandıktan sonra; 2024’ün sonuna doğru,  talep tarafındaki enflasyonu baskılayarak aşağıya doğru indirmeye çalışacaklarını öngörebiliriz.” dedi

“ENFLASYON ARTIŞINI DÜZENLEYEMEYECEĞİZ GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Maliyet tarafından gelen enflasyonun talep enflasyonuna göre daha yoğun olduğunun vurgusunu yapan Ekonomist, “Şu anda, bugün enflasyonu tetikleyen maliyet mi talep mi diye sorarsanız, maliyet tarafından gelen enflasyonun çok yoğun olduğunu söyleyebilirim. Çünkü kurdaki artış enflasyonu ne kadar etkiler diye açıklayacak olursak; son dönemde döviz kurundaki artışın enflasyona etkisi hızlandı ve öne çekildi. Eskiden kurdaki 1 liralık artış 3 ay içerisinde enflasyona yansırdı. Şimdi bu süre 15-20 güne düşmüş durumda. Eskiden kurdaki 1liralık artış yüzde 20 enflasyona yansırdı. Şimdi ise yüzde 55-60’lara kadar çıkmış durumda. Dolayısıyla döviz kuru stabilizasyonu belli bir noktaya gelmeden biz maliyet kanalından gelen enflasyon artışını düzenleyemeyeceğiz gibi görünüyor. Bunun içinde biraz zamana ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme