Uzmanı Konya'dan uyardı! Alerjik astıma dikkat

Konya Özel Kızılay Hastanesi doktorlarından Mahmut Çelebi, bahar aylarında artan alerjik astımın kontrolü ve tedavisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Uzmanı Konya'dan uyardı! Alerjik astıma dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bahar aylarında polenlerin de çoğalması ile birlikte alerjik astımı olan kişilerin bu dönemde şikâyetlerinin arttığını söyleyen Dr. Çelebi; “Astım dünyada 300 milyon insanı etkileyen ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 yetişkinden birinde ve 7-8 çocuktan birinde görülen bir rahatsızlıktır. Bahar aylarında da polenlerin çoğalması sebebiyle alerjik astımı olan kişilerin şikâyetleri bir hayli artıyor.” Şeklinde konuştu.

Astım ile alerjik astım arasında farka değinen ve genellikle hastaların bu iki rahatsızlığı birbirine karıştırdığını belirten Çelebi:  “Astım mikrobik olmayan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astımlı hastaların solunum yolları normale göre daha duyarlıdır. Sigara dumanı, kokular, soğuk algınlığı gibi rahatsızlığı tetikleyen faktörler ile daralarak nefes almaları zorlaşmaktadır. Bir de bu rahatsızlıkta genetik faktörler etkilidir. Fakat çevresel faktörlerde bu rahatsızlığı tetikleyebilmektedir.  Alerjik semptom olan hastalar ise genetik olarak alerjik bünyeli doğmuştur. Böylece alerjiyi tetikleyen faktörler alerjik astımı da tetiklemektedir” dedi.

“Kuru öksürük alerjik semptom olabilir”
Alerjik astım semptomları arasında kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi olduğunu vurgulayan  D.r Mahmut Çelebi: “Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı göz yaşarması hapşırma boğaz kaşıntısı geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir Alerjik astımın tespitinde akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir. Hastanın hikayesi içinde teşhis çok önemlidir.” İfadelerine yer verdi.

“En önemli konu hastanın rahatsız olduğu ortamlardan uzak durmasıdır”
Alerjik astımın kronik bir hastalık olduğunu ve bunun tedavisinde en önemli konunun hastanın rahatsız olduğu ortamlardan uzak durması gerektiğini ifade eden Çelebi şu ekilde konuştu: “Kişiyi en çok ne rahatsız ediyorsa bu alerjenlerden iyi korunması gerekiyor.  Kurtarıcı ilaçlar denilen kriz anlarında kullanılan nefesten çekilen ilaçlar ve düzenli olarak kullanılması gerekenler mevcuttur. Bu ilaçların kullanım sürelerine ve hangi dönemlerde kullanılacağına hastanın bulguları ve gidişatına göre doktorlar karar vermelidir. Alerjik astım tam tedavi edilebilen bir hastalık olmamakla birlikte, uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun yıllar yakınmalar olmadan seyredebilir. Eğer bahar alerjisi varsa ve baharda alerjik astımı alevleniyorsa kişinin nefesten çekilen ilaçları düzenli olarak kullanması gerekmektedir.” dedi.

MAKBULE DOĞAN-SAADETTİN KALECİ

Uzmanı Konya'dan uyardı! Alerjik astıma dikkat

Bakmadan Geçme